Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

PANDEMIN ÄR INTE ÖVER: “Sjukdomen kommer att finnas kvar under överskådlig tid”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Pandemin är inte över – trots att covid-19 inte längre klassas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom från och med 1 april.

Det betonar Region Kalmar län i ett pressmeddelande på torsdagen.

”För närvarande är omkring 30-talet patienter inlagda på länets tre sjukhus med covid-19 och fortfarande avlider patienter av sjukdomen”, skriver regionen.

“Smittspridningen avgör hur vi arbetar och det har inte förändrat sig”

JOHAN ROSENQVIST, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDIREKTÖR I REGION KALMAR LÄN

– Efter två år med kraftig belastning av sjukvården i länet ser vi att sjukdomen kommer att finnas kvar under överskådlig tid även om den ändrat karaktär. Det är något vi får förhålla oss till. Smittspridningsläget avgör hur vi arbetar och det har inte förändrat sig. Därför gäller fortsatt restriktivitet vid exempelvis besök på vårdavdelning, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Samtidigt understryker han att det inte betyder att covid-19 alltid är huvudanledningen till att man är inlagd.

”I en del fall är patienten inlagd för något annat men konstateras också ha covid-19 vid provtagning”, skriver regionen.

“Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig och ska fortsätta att smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19”

LISA LABBÉ SANDELIN, SMITTSKYDDSLÄKARE I REGION KALMAR LÄN

– Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig och ska fortsätta att smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19. Det förekommer fortfarande en betydande smittspridning även om de flesta inte behöver söka sjukvård. Det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom i covid-19 är att vaccinera sig. Fortfarande är det en av tio över tolv års ålder som inte tagit någon dos alls, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län. Foto: Region Kalmar län och Freepik. Montage: Oskarshamns-Nytt

”Om man får symtom som kan bero på covid 19 gäller som tidigare att stanna hemma, undvika kontakter och först när man varit symtomfri i två dygn gå tillbaka till jobbet”, skriver regionen.

Fakta/Två år med covid-19 i Kalmar län

Totalt har 2 080 personer vårdats för covid-19 vid länets sjukhus sedan det första fallet diagnosticerades i mars 2020. Av dessa har 191 personer avlidit med covid-19, Fem av de avlidna har varit från andra län men vårdades vid sjukhus i Kalmar län när trycket mot sjukvården var som värst i landet och patienter flyttades hit från andra regioner i landet.

Källa Region Kalmar län

Grafik: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS