Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Parkslide riskerar att växa in i vårt nya hus. Hur ska vi gå vidare?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på läsarnas frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia!

Vi har köpt en fastighet i maj och nu har vi upptäckt att delar av marken består av parkslide, det kan sprida sig i området och växa in i huset. Hur skulle du råda oss att gå vidare?

Jag vill börja med att beklaga det som ni råkat ut för.

Parkslide är enligt naturvårdsverket ”en seglivad växt med mycket stor spridningskraft, som snabbt kan ta över stora områden och tränger ut andra arter. Den är ett problem i trädgårdar och i infrastruktur och är mycket svår att bekämpa.”

Som köpare har man en långtgående undersökningsplikt. Man förväntas med andra ord att ha undersökt fastigheten och eventuella invasiva växtarter så gott man kunnat vid tidpunkten för undersökningen. Om man köper fastigheten under vinterhalvåret, när parkslide inte blommar eller visar sig synligt på fastigheten, är det en nästintill en omöjlighet att som köpare upptäcka en sådan växt på fastigheten.

Parksliden kan komma att förstöra både huset och den närliggande miljön. Det kan därför anses vara ett fel i fastigheten. Felet har också varit svårt för köparen att upptäcka. Om säljaren dessutom kände till felet i fastigheten kan denne ha en upplysningsskyldighet gentemot köparna. Vid ett fel i fastighet kan man bland annat begära avdrag på köpeskillingen, hävning av köpet och skadestånd.

Mitt råd till dig är därför att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa dig att ta kontakt med säljaren och försöka nå en lösning. Du är varmt välkommen att höra av dig till mig. Lycka till!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS