Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Parti vill se strängare regler för vindkraft i Kalmar län: ”Stor oro”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

REGIONEN

Kristdemokraterna i Region Kalmar län vill se ett nytt regelverk kring vindkraftsindustrin i länet. ”Dagens regelverk kring avstånd och buller för vindkraftverk utformades för en tid då de var avsevärt lägre än verken som planeras nu”, säger Jimmy Loord, ordförande för Kristdemokraterna i Kalmar län.

På Kristdemokraternas partidistriktsårsmöte behandlades en motion om stärkt rättssäkerhet kring vindindustrin. I motionen föreslås att KD ska verka för ett nytt regelverk där det minsta avståndet mellan bostäder och ny vindkraft på 200 meter och högre fastställs till minst 1 500 meter och att ljudnivån där inte får överstiga 35 decibel.

Stor oro för vindkraftens påverkan

KD föreslår även att partiet ska verka för att inrätta en oberoende kontrollinstans för att säkerställa att ljudvolymerna ifrån vindkraften håller sig inom sina tillåtna gränser.

–Det finns en stor oro och debatt, inte minst i Kalmar län, kring vindkraftverkens påverkan på sin närmiljö och på människors hälsa. Etablering av vindkraft är en balansgång mellan att möjliggöra utveckling på landsbygden, nödvändigheten av utbyggd elproduktion samt att värna våra invånares boendemiljöer och egendom. Dagens regelverk kring avstånd och buller för vindkraftverk utformades för en tid då de var avsevärt lägre än verken som planeras nu, säger Jimmy Loord, ordförande för Kristdemokraterna i Kalmar län.

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD). Foto: Peter A Rosén

Viktigt med relevant regelverk

Partidistriktets styrelse ställde sig bakom förslaget i motionen, som lämnats i av Christopher Dywik, Kalmar, Carl-Wiktor Svensson, Högsby, Folke Pleijert, Hultsfred, Björn Östman, Mönsterås och Stefan Lagesson, Nybro. Även Kristdemokraterna i Kalmar kommun hade inför partidistriktets årsmöte ställt sig bakom motionen. Årsmötet biföll motionen som nu kommer sändas vidare till Kristdemokraternas riksting som äger rum i Helsingborg i november.

– Lagar och regelverk bör alltid uppdateras i takt med teknisk utveckling. Annars slutar de vara effektiva som verktyg i exempelvis tillståndsprövning. Det är också viktigt att regelverken är relevanta och upplevs legitima, annars urholkas förtroendet för våra demokratiska system, säger Carl-Wiktor Svensson, ledamot i partidistriktsstyrelsen.

Carl-Wiktor Svensson KD
Carl-Wiktor Svensson (KD) är en av de som skrivit motionen. Foto: Pierre Stjernfeldt

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS