Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Påsktrafiken: Här är de farligaste vägarna i Kalmar län

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KALMAR LÄN

Påskhelgen, en av årets mest hektiska perioder på vägarna, står för dörren. Det innebär längre restider och ökad risk för olyckor. Försäkringsbolaget Dina Försäkringar har kartlagt de 5 mest olycksdrabbade vägarna i Kalmar län under påskhelgen de senaste fem åren.

Många av oss ger sig ut på resor kors och tvärs genom Sverige för att fira med nära och kära, vilket ofta leder till trängsel och köer. Särskilt under skärtorsdagen och annandag påsk, som är de stora resdagarna, brukar det bli trångt och trafiken går långsamt. Dessvärre är olyckor också vanligare.

Påsken tillhör en av de mest olycksdrabbade perioderna under året. Varje år omkommer cirka 5,4 personer i trafiken under denna helg. I genomsnitt förlorar 1,1 personer livet varje dag under påskhelgen, jämfört med 0,8 personer under mars och april i övrigt.

E22 är värst

I Kalmar län är det E22 som är värst drabbad, följt av riksväg 40 och 28. Victor Öberg, expert på fordonsförsäkringar på Dina Försäkringar, påpekar att en vanlig orsak till många olyckor är stress. Han ger ett enkelt råd: Sänk hastigheten.

”Det räddar liv, och tidsförlusten är minimal. Genom att sänka farten från 90 till 80 kilometer i timmen blir tidsförlusten cirka 50 sekunder per mil. Planerar du resan och ger dig i väg några minuter tidigare kommer du ändå komma fram i god tid till äggmålningen”, säger Victor Öberg.

”Alkohol och bilkörning är en synnerligen dålig kombination. Är du osäker på om du har alkohol i kroppen, låta någon annan köra eller låt bilen stå”, säger Victor Öberg som konstaterar att det konsumeras det en hel del alkohol under påsken, och att det märks på vägarna.

Välj vägar med mitträcken

Enligt Dina Försäkringars genomgång är de stora Europavägarna, specifikt E6, E4, E18 och E20, hårt drabbade. Här inträffar ungefär var tredje olycka i påsktrafiken. Trots detta påpekar Victor Öberg att det ändå är klokare att välja dessa och andra större landsvägar. Anledningen är att de har mötesseparation, vilket minskar risken för bilar att komma över på fel sida.

”Vägar utrustade med mitträcken är säkrare och har betydligt färre dödsolyckor. Det är att föredra att välja sådana vägar så långt det är möjligt, även om det ibland kan innebära en liten omväg. Det ökar garantin för att påsken kan tillbringas i trygghet och gemenskap med släkt och familj, och inte på något sjukhus”, säger Victor Öberg.

Att tänka på i påsktrafiken

5 saker att tänka på i påsktrafiken, enligt Victor Öberg på Dina Försäkringar:

 1. Planera din körväg och starta i god tid: Sträva efter att använda stora vägar med mitträcken för ökad säkerhet. Ge dig själv gott om tid för att undvika stress och hantera eventuella fördröjningar under resan.
 2. Glöm inte att ta pauser: Att vara utvilad är avgörande för att upprätthålla koncentrationen. Ta regelbundna pauser eller dela upp körningen med en passagerare för att undvika trötthet under långa resor.
 3. Anpassa hastigheten efter väglag och sikt: Håll dig inom hastighetsgränserna och anpassa din hastighet efter väglaget och sikten. Det är inte lönt att äventyra säkerheten för att vinna några få minuter.
 4. Tänk på utrustningen: Ha med dig nödvändig utrustning som en reflexväst, en ficklampa med fungerande batterier, extra varma kläder eller filtar och något ätbart. Kontrollera även olja, bromsar och belysning innan avfärd.
 5. Håll dig uppdaterad om väder och trafik: Många appar ger realtidsinformation om trafik och vägförhållanden. Använd dessa appar för att undvika köer och hitta de snabbaste och säkraste vägarna.
Varningstriangel olycka med bilar i bakgrunden
Håll dig uppdaterad om väder och trafik är ett av tipsen som du bör tänka på i påsktrafiken, enligt Victor Öberg på Dina Försäkringar. Arkivfoto: Peter A Rosén

De fem mest olycksdrabbade vägarna i länet

Dina Försäkringar har med hjälp av statistik från Transportstyrelsen sammanställt de mest olyckdrabbade vägarna under påskhelgen de senaste fem åren.

 1. E22
 2. Väg 40
 3. Väg 28
 4. Väg 925
 5. Väg 957

Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar

Dina Försäkringar har med hjälp av statistik från Transportstyrelsen sammanställt de mest olyckdrabbade vägarna under påskhelgen de senaste fem åren:

 1. E4 Helsingborg – Sundsvall
 2. E18 Stockholm – Enköping
 3. E6 Malmö – Helsingborg
 4. E20 Malmö – Stockholm
 5. E22 Malmö – Lund, Kalmar – Norrköping
 6. 55 Norrköping – Uppsala
 7. 111 Helsingborg – Mölle
 8. E45 Göteborg – Gällivare
 9. 76 Gävle – Östhammar
 10. 26 Kristinehamn – Mora
 11. 51 Norrköping – Örebro
 12. E16 Gävle – Torsby
 13. 275/Bergslagsvägen
 14. 61 Karlstad – norska gränsen
 15. 816/Ekerövägen
 16. 321 förbi Östersund
 17. E14 Sundsvall – Åre
 18. 27 Karlskrona – Göteborg
 19. 30 Jönköping- Växjö
 20. 40 Västervik – Göteborg
 21. 50 Ludvika – Borlänge
 22. 28 Karlskrona – Vetlanda
 23. 56 Norrköping – Gävle
 24. 73/Nynäsvägen
 25. 70 Enköping – Idre
 26. 66 Vansbro – Sälen
 27. 650 förbi Stenungsund
 28. 226/Huddingevägen
 29. 62/Klarälvsvägen
 30. 222/Stavsnäsvägen

FAKTA / DINA FÖRSÄKRINGAR

Vi är 6 försäkringsbolag runt om i Sverige som samverkar under det gemensamma varumärket Dina Försäkringar. Vi finns från Lund i söder till Piteå i norr. Med anor sedan 1768 har vi på Dina Försäkringar erfarenhet av att försäkra det du bryr dig om och att hjälpa dig att göra vardagen tryggare. Dina Försäkringar är landets femte största sakförsäkringsgivare.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS