Patrik Karlkvist stod för sex (!) målgivande passningar när IKO slog Rögle med 6-5 efter förlängning: ”Sjukt glad”

Ishockey

SHL

IK Oskarshamn – Rögle BK 6–5, efter förlängning (0–2, 3–2, 2–1, 10)

Mål, IKO: Ahti Oksanen 2, Hynek Zohorna 2, Antti Suomela 2.

Skott på mål: 30–28

Utvisningsminuter: 6–10

Tacklingar: 9–5

Tekningar: 35–22.

Patrik Karlkvist var med och spelade fram till samtliga mål när IK Oskarshamn besegrade Rögle BK med 6–5, efter förlängning, i Be-Ge Hockey Center på torsdagskvällen.

Han kan inte minnas att han har gjort sex poäng i en match tidigare (tangerat assistrekord i SHL/elitserien, de enda som har lyckats med det tidigare är Håkan Södergren och Mats Näslund).

Det sa han till Cmore efter slutsignalen.

– Det är så jävla bra moral. Jag är så jävla stolt över grabbarna. Riktigt bra moral och riktigt bra karaktär, sa Patrik Karlkvist i Cmore-intervjun.

Måljubel i IK Oskarshamn
David Quenneville och Patrik Karlkvist. Foto: Peter A Rosén

IKO, som nu har tagit sex tvåpoängare av sex möjliga (fem efter förlängningsspel och en efter straffar), låg under med 0–2, 1–3, 2–4 och 3–5.

”Bönderna från Småland” var således uträknade flera gånger.

Men de reste sig – gång på gång.

De kunde till och med kosta på sig att missa en straff (Ahti Oksanen i den tredje perioden).

”Backar inte”

– Vi backar inte, vad det än står. Jag är sjukt glad, sa Patrik Karlkvist till Cmore.

Han är nu uppe på fantastiska 19 poäng (tio mål) på 13 matcher.

– Det är helt sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga. Det har rullat på jättebra. Jag är bara jätteglad, sa Patrik Karlkvist till Cmore.

William Wallinders 0–1-mål kom i samma stund som IKO blev fulltaligt efter en tvåminutersutvisning.

Uret stod på 17:40 i inledningsperioden.

21 sekunder senare gjorde Ludvig Larsson 0–2 efter en tidig julklapp från hemmalaget (en riktig bjudning signerad Robin Norell).

Väldigt tungt för IKO, som totalt sett gjorde en ganska bra förstaperiod.

Laget hade bland annat ett fem mot tre-läge i drygt en minut.

”Tuffa”

– Jag tycker att vi kom ut ganska bra och skapade ganska mycket. Vi fick ett fem mot tre-läge, där vi skapade ganska många chanser – men målen i slutet var tuffa. Vi måste steppa upp. Det är 40 minuter kvar – kan vi spela som vi gjorde i början, så tror jag att vi kan vända, sa IKO-backen Niclas Burström till Cmore i den första periodpausen.

I mellanperioden fick vi se öppna spjäll och sammanlagt fem mål – 3–2 till IKO.

Först reducerade Ahti Oksanen till 1–2, under en avvaktande utvisning – då IKO spelade sex mot fem.

Några minuter senare satte Vojtech Mozik 1–3 (framspelad av förre IKO-spelaren Kim Rosdahl).

Efter 14:32 gjorde Ahti Oksanen sitt andra mål för kvällen (tre poäng totalt).

Sedan var Johannes Salmonsson ytterst nära att kvittera till 3–3 efter en fin soloprestation – men i anfallet därpå kunde i stället Rögle utöka till 2–4 (Oskar Stål-Lyrenäs).

IKO reducerade ytterligare en gång – Hynek Zohorna hittade rätt för första gången under den här säsongen. Målet kom i numerärt överläge, fem mot fyra, efter att Erlend Lesund helt felaktigt åkt ut för en tripping.

”Svängigt”

– Svängigt, sa Patrik Karlkvist till Cmore i periodpausen.

Han fortsatte:

– Vi gjorde tre – men jag tycker att vi var lite slappa framför egen kasse. Att släppa en sådan målskytt som Lyrenäs (Oskar Stål) så där fri, det är under all kritik, tycker jag.

I tredje perioden gick Rögle fram till 3–5 innan IKO vaknade till liv igen.

Antti Suomela gjorde 4–5 och Hynek Zohorna blev tvåmålsskytt när han styrde in kvitteringspucken med knappt tre minuter kvar av ordinarie matchtid.

I förlängningsspelet skickade Antti Suomela (två mål och en målgivande passning den här magiska kvällen) in den avgörande pucken.

På lördag möts Rögle och IKO, som alltjämt väntar på säsongens andra trepoängare, igen – den fajten spelas i Ängelholm.

Här är tabellen, där IKO alltjämt är nästjumbo.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Patrik Karlkvist. Sex (!) målgivande passningar. Han låg således bakom samtliga mål. Herregud, vilken insats. Nu är han etta i skytteligan och trea i poängligan i SHL.

** Antti Suomela. Två mål och en målgivande passning. Satte den avgörande pucken i förlängningen. Nu är han etta i SHL:s poängliga med 20 pinnar. Han är trea i skytteligan.

* Ahti Oksanen. Suomelas och Karlkvists kedjekamrat gjorde två mål och spelade fram till ett. Ytterst nära ett hattrick. Träffade målramen då IKO tilldömdes en straff i tredje perioden. Men förstalinan gjorde hela tolv poäng totalt i den här oförglömliga matchen. Det är otroligt bra.