ANNONS

Pedagog inom förskolan i Oskarshamns kommun: “Varför finns det inte vikarier?”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMNS KOMMUN

En pedagog hör av sig till ON och undrar varför det råder brist på vikarier inom barnomsorgen i Oskarshamns kommun för närvarande.

– Vi som jobbar inom förskolan känner oss stressade på grund av att det inte finns tillräckligt med vikarier när vi behöver dem, säger pedagogen, som väljer att vara anonym – vilket är en grundlagsskyddad rättighet.

“Det vi fick till svar var att det inte finns någon vikarie”

Pedagog inom förskolan i Oskarshamns kommun

– Jag fick själv uppleva detta i veckan. Vi fick ett stressat läge när en person i personalstyrkan blev sjuk och var tvungen att gå hem. Det vi fick till svar var att det inte finns någon vikarie. Vad är det för besparingar som hägrar i kommunen – och ska våra yngre samhällsmedborgare behöva lida för det? Varför finns det inte tillgängliga vikarier inom barnomsorgen? Eller varför är det så stor brist på dem? Det finns ett vikariestopp inom samordningen, säger pedagogen.

ON kontaktar Ulrika Mellblom, som är verksamhetschef för förskolan i kommunen, via e-post.

Hur ser du på detta?

”Kommunens målsättning är att leverera en god välfärd till kommuninvånarna trots det ansträngda ekonomiska läget med höjda räntor, höga elräkningar och ökade priser på drivmedel. För att lyckas ser kommunen rent generellt över sina utgifter, gör prioriteringar och söker nya sätt att arbeta.”

Hur vill du beskriva den rådande vikariebristen? Hur stort är problemet?

”Det finns ungefär 100 timvikarier inom förskolan i Oskarshamns kommun. Deras möjligheter att arbeta skiljer sig åt. Den här veckan, med klämdag på fredagen, har många varit bortresta eller haft förhinder av andra orsaker. Andra är redan tillsatta på lite längre vikariat. Tidigare under våren har de allra flesta vikariebehov kunnat tillsättas. Vid varje vikarieförfrågan gör vikariesamordnaren en helhetsbedömning och prioriterar de största behoven främst – samt planerar om när så behövs”, skriver Ulrika Mellblom.

Hon fortsätter:

”Varje förskola har också ett uppdrag att se över personalstyrkan i relation till barnantalet innan de ringer vikariesamordnaren. Kan vikariebehovet lösas genom att medarbetare vid förskolan hjälper varandra mellan avdelningarna är det den bästa lösningen för barnen, som då har stor chans att möta ett känt ansikte.”

“Ett vikariestopp finns inte”

Ulrika Mellblom, verksamhetschef för förskolan i Oskarshamns kommun

”Målet är att vi ska ha timvikarier som kan arbeta de flesta pass som erbjuds på de förskolor där behoven finns. Vikarierna ska också ha tillräckliga språkkunskaper i svenska och gärna pedagogisk utbildning eller erfarenhet. Just nu pågår ett utvecklingsarbete för att stärka vikarieorganisationen i dessa delar.”

Har ni infört vikariestopp? Är det i sådana fall kopplat till något sparkrav?

”Ett vikariestopp finns inte.”

Hur ser du på att personalpersoner känner sig stressade på grund av situationen?

”Om personal känner sig stressade ska de kontakta sin rektor för stöd”, skriver Ulrika Mellblom.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS