Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Pendlare får höjd skattelättnad för arbetsresor med bil – reseavdraget höjs till 25 kronor

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samt samarbetspartiet Sverigedemokraterna har kommit överens om att behålla det nuvarande reseavdraget. Reseavdragets schablonbelopp på 18:50 kr för resor med egen bil och förmånsbil på 6,50 kr höjs från årsskiftet.

Det nuvarande reseavdraget ska behållas. Det har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kommit överens om. Riksdagen beslutade i juni om att införa en modell med en avståndsbaserad skattereduktion men denna modell skrotas enligt ett pressmeddelande från finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Reseavdraget höjs

Det befintliga avdraget stärkas genom höjda schablonbelopp för arbetsresor med bil enligt Finansdepartementet som idag remitterar en promemoria med utgångspunkt i denna överenskommelse.

Förslaget innebär dels att det nuvarande reseavdraget behålls, dels att två schablonbelopp i reseavdraget höjs för att bättre spegla de faktiska kostnaderna för resorna.

  • Avdraget för arbetsresor med egen bil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil.
  • Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil.

För en arbetspendlare som använder egen bil och har 4 mil till jobbet innebär förslaget en årlig skattelättnad på ca 4 700 kronor mer jämfört med modellen med en avståndsbaserad skattereduktion.

Enligt förslaget kommer avdraget för förmånsbilar som helt drivs med elektricitet ska fortsatt uppgå till 9,50 kronor per mil och blir således oförändrat.

Förslagen bedöms sammanlagt minska skatteintäkterna med 1,6 miljarder kronor 2023. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Elisabeth Svantesson (M), finansminister
Finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS