Pensionärer oroliga: Matpriserna har ökat med 20 procent enligt PROs årliga undersökning

Pensionärer oroliga: Matpriserna har ökat med 20 procent enligt PROs årliga undersökning

2023-01-23 0 av Oskarshamns-Nytt

SVERIGE

2022 har varit ett tufft år för många svenskar. Höjda bränslepriser, höga elräkningar, höjda räntor och höga matpriser. Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har genomfört sin årliga prisundersökning och konstaterar att matpriserna har ökat med 20 procent på ett år.

I prisundersökningen som PRO genomför varje år väljer organisationen ut ett antal varor och kontrollerar sedan priset på dem i flera hundra butiker runtom i Sverige.

– Att matpriserna ökat med 20 procent är en enorm ökning med tanke på de låga pensionerna, säger Åsa Lindestam till kvällstidningen Expressen.

Exakt samma varor som föregående år

Vanligtvis byts varorna i PRO:s undersökning ut men i 2022 års undersökning är det exakt samma varor som föregående år för att kunna jämföra hur mycket vissa varor faktiskt har ökat i pris.

Rapsolja och Bregott som sticker ut mest. De varorna har ökat med 45 respektive 42 procent.

– Att priset på rapsolja har ökat med 45 procent på ett år är väldigt mycket. Jag tror att hela produktionsledet har påverkat, säger Ola Nilsson, sakkunnig i konsumentfrågor vid PRO.

Många pensionärer är oroliga

Till följd av att det blir allt dyrare är det många medlemmar som nu hör av sig till PRO.

– Många hör av sig till oss och är helt förtvivlade. De kan säga att de går till affären men har inte råd att köpa det de behöver. Det är även vissa som hör av sig och säger att de inte längre har råd att vara med i PRO och gå på PRO-möten och för många kan det vara den enda guldkanten, säger Åsa Lindeberg.

Dyrare i små butiker

Undersökningen visar också att det är dyrare att handla i de små butikerna jämfört med de större.

– Det påverkar jättemycket, för alla bor inte i Stockholm. Många bor i mindre samhällen där det bara finns en butik och är jätteglad för det för att man har inte möjligheten att ta bilen någon annanstans för att handla, säger Åsa Lindeberg som också tillägger att det är dyrare att handla i norra Sverige än i södra.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: