Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Pensionsgruppen eniga om att inkomstpensionen ska höjas – PRO:s ordförande glad över beskedet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På onsdagen tog riksdagens pensionsgrupp ett viktigt steg för att höja inkomstpensionerna i Sverige. De numera åtta partierna i pensionsgruppen är överens om att utreda högre inbetalningar till pensionssystemet och en gas i pensionssystemet.

Detta är samtidigt de två främsta kraven som PRO fört fram för att höja pensionerna. Och PRO:s ordförande, Åsa Lindestam, är glad över beskedet:

”Det är riktigt bra att pensionsgruppen är överens om att utreda åtgärder för högre allmän pension. I dag säger jag bravo till politikerna i pensionsgruppen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Ska löna sig att arbeta

PRO har föreslagit att pensionsavgiften ska höjas från 17,21 till 18,5 procent i ett första steg och att överskottet i pensionssystemet ska kunna betalas ut i form av högre pensioner. Det senare är vad som kallas ”gasen i pensionssystemet”. Förslagen finns i rapporten ”Dags för en gaspedal i pensionssystemet”, som presenterades i oktober och som PRO skrivit tillsammans med SKPF Pensionärerna och tankesmedjan Tiden.  

”Det är precis de krav vi förde fram i rapporten som pensionsgruppen nu går vidare med. Det ska löna sig att arbeta och det ska löna sig att ha arbetat. Om pensionsgruppen kan höja inbetalningarna och införa gasen har Sverige tagit ett viktigt steg för att återupprätta den principen”, säger Åsa Lindestam.

Pressa upp inkomstpensionen

I samband med att det orangea kuvertet skickades ut av Pensionsmyndigheten har många reagerat på att inkomstpensionen utvecklas långsamt. Vid årsskiftet höjdes den med 1,0 procent. Förra året var höjningen 3,0 procent. Samtidigt visar PRO:s prisundersökning att maten blivit 27 procent dyrare på två år. Inflationen gröper ur inkomstpensionens köpkraft. Garantipensionen, som ingår i pensionssystemets grundskydd för personer som inte kunnat arbeta ihop till en fullständig pension, räknas upp med inflationen och stiger därför snabbare.

”Det ska vara skillnad på grundskyddet och den pension ett långt arbetsliv leder till. I dag är skillnaden för liten, inte minst för kvinnor som arbetat ett långt arbetsliv med låg lön. Genom att pressa upp inkomstpensionen ser vi till att det blir skillnad utan att försämra för pensionärer med garantipension”, säger Åsa Lindestam.

Nödvändiga åtgärder

Åsa Lindestam påminner om att målet för pensionssystemet är att pensionärer i snitt ska få 60 procent av sin tidigare lön i allmän pension, men detta lever inte systemet upp till i dag: 

”När pensionssystemet sjösattes på 1990-talet sades det att pensionens andel av lönen skulle vara lika hög som i det gamla ATP-systemet, alltså 60 procent. Men så har det inte blivit. Höjd avgift och en gas i pensionssystemet är helt nödvändiga åtgärder för att systemet ska leverera vad som utlovats”, säger Åsa Lindestam. 

Politisk enighet

Att riksdagens alla åtta partier varit med och fattat dagens beslut är bra, enligt Åsa Lindestam.  

”Den politiska enigheten är total. Nu återstår processen att få detta på plats. PRO är Sveriges största pensionärsorganisation med 260 000 medlemmar. Vi kommer arbeta stenhårt för att få detta i mål!” avslutar Åsa Lindestam.

Foto: Anneli Nygårds

+1
17
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS