Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Pensionsmyndigheten har betalat ut 1,3 miljarder för mycket: ”Analyserar orsakerna”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Pensionsmyndigheten har på regeringens uppdrag granskat omfattningen av för höga utbetalningar av bostadstillägg, allmän pension och efterlevandepension. Sammanlagt uppskattas för mycket utbetalningar uppgå till drygt 1,3 miljarder kronor av de totala utbetalningarna på 415 miljarder kronor.

Pensionsmyndigheten uppskattar att bostadstillägg, allmän pension och efterlevandepension tillsammans betalas ut med drygt 1,3 miljarder kronor för mycket. Det visar tre granskningsrapporter som myndigheten har genomfört.

Skyldig att anmäla ändringar

Anledningen till de för höga utbetalningarna beror i de flesta fall på att den som tar emot utbetalningarna inte har anmält ändringar som påverkar förmånens storlek.

– Många tänker inte på att den som får utbetalningar av bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd är skyldig att anmäla in ändringar i boendeförhållanden eller sin privatekonomi. Det beror på att dessa ändringar påverkar våra beräkningar av förmånerna, säger Lisa Nordenhäll som är chef för kontrollenheten på Pensionsmyndigheten.

Analysera orsakerna

Rapporterna som granskar för höga utbetalningar har Pensionsmyndigheten gjort på uppdrag av regeringen. Rapporterna innehåller även förslag på regelförändringar, utökat informationsutbyte mellan myndigheter och interna förbättringar som syftar till att hindra felaktiga utbetalningar.

– Nu ska Pensionsmyndigheten arbeta vidare med att analysera orsakerna bakom resultaten samt hur felaktiga utbetalningar kan förebyggas och förhindras, säger Lisa Nordenhäll.

FAKTA / FÖR HÖGA UTBETALNINGAR

  • 757 miljoner kronor för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd vilket motsvarar 5,77 procent av de totala utbetalningarna på cirka 13,1 miljarder kronor.
  • 588 miljoner kronor för allmän pension vilket motsvarar 0,15 procent av de totala utbetalningarna på cirka 392 miljarder kronor.
  • 8,5 miljoner kronor för efterlevandepension vilket motsvarar 0,08 procent av de totala utbetalningarna på ca 10,2 miljarder kronor.

Foto: Pensionsmyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS