Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Peter Wretlund (S) och Tommie Ekered (S): ”Så här kan vi inte ha det”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Det är dags för Trafikverket att ta tag i trädsäkringen på järnvägsbanorna inom Krösatågssystemet.

För att regioner ska ha möjlighet att utveckla sin tågtrafik och kunna erbjuda hållbara transportalternativ måste det gå att trafikera de banor som redan existerar.

Detta gäller specifikt de oelektrifierade banorna i Halland, Kalmar och Jönköping, men även de särskilt utsatta banorna så som Stångådalsbanan och Tjustbanan.

”Under 2022 och 2023 inträffade sammanlagt 149 trädpåkörningar inom Krösatågssystemet”

Peter Wretlund (S) och Tommie Ekered (S)

Under 2022 och 2023 inträffade sammanlagt 149 trädpåkörningar inom Krösatågssystemet. Utöver detta har tåg ställts av i sammanlagt 530 dagar på Stångådalsbanan och Tjustbanan på grund av trädpåkörningar. Detta får stora ekonomiska konsekvenser för regionerna och har kostat Region Kalmar och Region Jönköpings län cirka 11,6 miljoner kronor i reparationer och driftsavbrott. Så här kan vi inte ha det.

”Nyckelspelare”

Vi är många som är rörande överens om att ökat resande via järnväg är en nyckelspelare för ett mer hållbart samhälle. Av denna anledning gör Region Kalmar och Region Jönköpings län stora satsningar inom Krösatågssystemet för att stärka nuvarande fordonsflotta och göra tågresandet ännu mer attraktivt och hållbart. Dessa satsningar innefattar bland annat åtta nya bimodala tåg för Region Kalmar som kan köra både på el och HVO100 och där även Region Jönköpings län står inför beslut att anskaffa nya bimodala tåg. Dessa satsningar kommer kosta över 1 miljard kronor.

”Minskat förtroende”

Om trädpåkörningarna fortsätter och trädsäkringen inte förbättras riskerar förtroendet för resande med tåg att undermineras som ett pålitligt transportsätt. Det skapar även störningar i tågtrafiken där den försämrade tågtillgången innebär ett minskat förtroende för järnvägsbranschen i sin helhet. Det genererar heller inte bara negativ publicitet för oss som trafikhuvudmän, men också för Trafikverket eftersom våra kunder inte kan lita på att vi kan erbjuda en tillförlitlig trafik. Det är därför avgörande att Trafikverket tar detta på största allvar och samarbetar med våra regioner för att adressera utmaningarna vi står inför.

De pågående problemen med trädpåkörningar och de följande konsekvenserna av dessa varken är ekonomiskt eller operationellt hållbara. Att förlora förtroendet för en pålitlig tågtrafik är inte en risk vi har råd att ta, varken för oss som regioner eller för Trafikverket. Det krävs en gemensam ansträngning för att lösa dessa utmaningar och vi förutsätter att Trafikverket tar detta på största allvar.

Peter Wretlund (S) Regionråd, Region Kalmar län, ordförande i Kollektivtrafiknämnden

Tommie Ekered (M) Regionråd, Region Jönköpings län, ordförande i nämnden för Trafik, Infrastruktur och Miljö

Peter Wretlund (S). Foto: Socialdemokraterna
Tommie Ekered (S). Foto: Socialdemokraterna
+1
6
+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
1
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS