Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Planerna på att servera nedkyld mat till äldre i vanliga boenden läggs på is: ”Når inte fram”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

Oskarshamns kommuns ”Cook and Chill”-planer – att servera nedkyld mat, som sedan värms upp och serveras vid ett lämpligt tillfälle, till äldre i vanliga boenden – läggs på is, åtminstone tillfälligt, berättade socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff i veckan.

Socialförvaltningen har helt enkelt inte hittat någon samarbetspart att ingå avtal med, konstaterade han.

– Vi levererar dagligen varm mat till dem som har biståndsbeslut om mat (inom ramen för hemtjänst). Maten körs ut inom ett ganska kort tidsfönster. Och maten måste levereras varm. Snart är vi den enda kommunen i länet som har det här upplägget – det är knepigt, både med logistiken och med att hålla maten varm. Kostnaden är rätt hög på transportsidan. Så därför utredde vi Cook and Chill-möjligheten, för att få färre utkörningar. Kanske två i veckan i stället för varje dag, sa Rolf Lindström.

Oskarshamns kommun utredde möjligheterna att göra det här i samarbete med Region Kalmar län, Kalmar kommun och Vimmerby kommun.

– Men vi når inte fram i den frågan.

Socialförvaltningen ser därför ut att få i uppdrag att ta fram en annan lösning för framtida hantering av mat till äldre inom ordinärt boende.

”Jag vill att det här ska gå snabbt, med tanke på de höga transportkostnaderna”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

– Jag vill att det här ska gå snabbt, med tanke på de höga transportkostnaderna. Transportkostnaderna är betydligt högre än värdet på maten, säger Rolf Lindström.

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun.
Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Region Kalmar län tackade nej till ett samarbete kring Cook and Chill på grund av investeringskostnaderna som ett samarbete skulle generera (utrustningen för kyld matportion).

Vimmerby kommun tackade nej på grund av att kommunen inte har råd att distribuera till Oskarshamns kommun – och Kalmar kommun tackade nej med hänvisning till det juridiska läge som kommunen just nu befinner sig i sedan tidigare samarbetsavtal, samt utifrån organisatoriska och politiska avvägningar.

Stora mängder

Cook and Chill är en matlagnings- och konserveringsmetod som används i storkök och restauranger.

Processen har fyra steg:

  1. Maten tillagas i stora mängder.
  2. Efter tillagningen kyls maten snabbt ner till en temperatur mellan 0 och 3 grader Celsius.
  3. Maten förvaras vid denna låga temperatur under transport och lagring.
  4. Maten kan sedan värmas upp och serveras vid ett senare tillfälle.

Detta är således en metod som gör det möjligt att förbereda mat i förväg, Den bidrar också till att säkerställa livsmedelssäkerheten genom att sakta ner tillväxten av bakterier och oönskade mikroorganismer.

Begränsningar i matval

Det finns dock några nackdelar när det gäller Cook and Chill-metoden:

  1. Begränsningar i matval. Alla rätter kan inte förberedas på ett framgångsrikt sätt med Cook and Chill-metoden, utan att modifiera ingredienserna eller recepten på ett omfattande sätt.
  2. Förlust av smak och textur. Vissa livsmedel kan förlora sin smak eller textur efter nedkylning. Mat som bör ha en krispig textur kan inte förberedas på det här sättet.
  3. Säkerhetsproblem under förberedelserna. Även om Cook and Chill-metoden kan förhindra kontaminering finns det alltjämt säkerhetsproblem under förberedelserna – och nästan samtliga är relaterade till människor (det handlar exempelvis om att tvätta händer, rengöra ytor och undvika korskontaminering mellan livsmedel).
  4. Kräver konstant vaksamhet. Cook and Chill-processen kräver konstant vaksamhet för att säkerställa livsmedelssäkerheten.

Arkivbild: Privat (överst)

+1
7
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
2
+1
10

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS