Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

En kvinna sålde smycken till ett företag: Skulle få 16 000 kronor – men pengarna har inte kommit

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Polisen berättar om en springnota och några bedrägerifall.

Det var för en vecka sedan – måndagen den 8 april – som ett företag, som värderar och köper guld och silver hos folk, inte betalade en räkning på Hotel Post i Oskarshamn (summan är okänd).

En bedrägerianmälan är upprättad.

”Kom inga pengar”

– Företaget bokade en konferenslokal på hotellet i fråga – och folk har varit där och sålt saker. Företagsrepresentanterna smet sedan från hotellet utan att betala. Hotellet har dessutom berättat att folk har kommit in och sagt att de inte fick betalt för föremålen som de sålde, berättar Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd.

– Vi har hittills fått in en anmälan från Oskarshamn. Målsägaren i det fallet sålde föremål för 1 600 kronor till företaget. De ville inte betala med Swish, utan de skulle göra en banköverföring. Men det kom inga pengar.  

En bedrägerianmälan är upprättad.

– Jag har även sett en anmälan om detta i Kalmar – där en person ska ha blivit lurad av det här företaget. Det rörde sig om drygt 100 000 kronor, säger Robert Loeffel.

Uppdatering, tisdag:

Robert Loeffel berättar att en medelålders kvinna, med adress i Oskarshamn, sålde smycken för 16 000 kronor till det ovannämnda företaget på Hotel Post förra måndagen.

Pengarna skulle föras över senare samma vecka, men de lyser med sin frånvaro.

En bedrägerianmälan är upprättad.

– Flera personer har blivit lurade på samma sätt, som sagt var. Vi kan även konstatera att de har varit i Trelleborg. Förtaget ska ha lagt lappar i postlådor för att få folk att besöka dem, säger Robert Loeffel.

”Väldigt skeptisk”

– Det vanliga är att de kör intensivt i en till två veckor, sedan skjuter de fram betalningen till folk. När bedrägerierna upptäcks, ja, då är de klara med sin turné och försvinner. I det här fallet sägs det att företaget i fråga utgår ifrån Göteborgstrakten. Men man vet inte om företaget finns eller om man har kapat ett riktigt företags namn. Men jag kan tänka mig att vi kommer att få se fler anmälningar.

”Lämna aldrig ifrån dig något utan att få kontanter eller betalt via Swish”

Robert Loeffel, pressekreterare i polisregion syd

Ditt råd i det här fallet?

– Lämna aldrig ifrån dig något utan att få kontanter eller betalt via Swish. Det gäller att vara väldigt skeptisk till det här med att okända personer ska föra över pengar i efterhand till folks konton, svarar Robert Loeffel.

Bild på Robert Loeffel, presstalesperson polisregion Syd
Robert Loeffel är pressekreterare i polisregion syd. Foto: Polisen/Anna Hermansson

Uppdatering, onsdag:

Robert Loeffel berättar att polisen har fått in tre bedrägerianmälningar till efter bluffmakarnas besök i Oskarshamn.

En kvinna i 70-årsåldern, som lämnade in mynt och klockor som värderades till cirka 4 000 kronor, har inte fått betalt av företaget i fråga.

En kvinna i 60-årsåldern lämnade in silverbestick, som hon skulle få 500 kronor för, men betalningen lyser med sin frånvaro.

En man i 60-årsåldern skulle få cirka 10 000 kronor för ett antal mynt, men han har inte fått några pengar.

Polisen har även fått in anmälningar mot företaget i Trelleborg, Karlskrona och Kalmar.

Genrebild: Freepik (överst)

+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
5
+1
4
+1
53

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS