Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Politiker fick ett extra nålstick när han vaccinerades mot covid-19 och säsongsinfluensa

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Ingemar Lennartsson (KD) berättar att han fick ett extra nålstick när vaccinerades mot covid-19 och säsongsinfluensa på en hälsocentral i Oskarshamn för ett par veckor sedan.

– Jag fick första sprutan i ena armen – och sedan skulle jag få den andra i den andra armen, och då sa sköterskan: ”vem har tagit det där beslutet?”, berättar han under budgetmötet i kommunfullmäktigeförsamlingen på måndagen.

Sköterskan syftade på de återinförda parkeringsavgifterna i Oskarshamn.

”Det upprör väldigt många”

Ingemar Lennartsson (KD)

– Det upprör väldigt många. Jag hoppas verkligen att vi får se ett annat beslut framöver. Ni får gärna berätta hur ni tänker inom majoriteten, säger Ingemar Lennartsson.

Ingemar Lennartsson (KD)
Ingemar Lennartsson (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Ingemar – tur att du är motståndare till p-avgifterna, så att du fick sprutan i båda armarna. Det hade kanske varit värre om Lucas Lodge (M) hade suttit där”

Leif Axelsson (SD)

– Ingemar – tur att du är motståndare till p-avgifterna, så att du fick sprutan i båda armarna. Det hade kanske varit värre om Lucas Lodge (M), kommunalrådet, hade suttit där, säger Leif Axelsson och skrattar.

Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun.
Leif Axelsson (SD), oppositionsråd i Oskarshamns kommun. Arikvfoto: Peter A Rosén

Han fortsätter:

– Stan är ju inte så stor – och jag vet inte om du och jag har pratat med samma handlare, eller samma restaurangägare, eller samma frisörer. Till mig rapporterar de att det här är ett otyg. En handlare berättade att han mår jättedåligt. Han har permitterat sin personal och till mig sa han att han inte vet hur det kommer att gå för hans verksamhet. Allt detta skyllde han på parkeringsavgifterna.

”Jag har pratat med gamla damer – och herrar, men framför allt damer – och de säger att de inte längre tar bilen till centrum”

Leif Axelsson

– Jag har pratat med gamla damer – och herrar, men framför allt damer – och de säger att de inte längre tar bilen till centrum. De tar cykeln – och det betyder ju att de inte kan handla så mycket, inte mer än vad som ryms i cykelkorgen eller på pakethållaren. Så jag undrar om Lucas Lodge är beredd att ompröva det här? Är det utvärderingen som avgör om parkeringsavgifterna ska vara kvar? Om det visar sig att det finns en majoritet för att ta bort parkeringsavgifterna – är du då beredd att ta bort dem?

Det frågar Leif Axelsson.

”Jag betvivlar inte att du går och pratar med gamla damer – absolut inte – men däremot betvivlar jag att vi går till samma frisör”

Lucas Lodge (M)

Lucas Lodge replikerar:

– Jag betvivlar inte att du går och pratar med gamla damer – absolut inte – men däremot betvivlar jag att vi går till samma frisör. Men självklart pratar jag med folk – och självklart har de olika syn på det här. Tro mig, jag om någon har fått höra om parkeringsavgifterna – och om hur bra parkeringsskivorna var. Det finns också de som säger: ”snälla, inför inte parkeringsskivorna igen, för det har blivit bättre – det blev inte så illa som vi trodde”. Jag vill se vad utredningen säger – vad är positivt och vad är negativt? Och hur kan vi ändra på det, så att det blir så bra som möjligt?

Närbild på Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun
Lucas Lodge (M), kommunalråd. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Parkeringsavgifterna i centrum innebär att vi har ett styrmedel, som gör att vi kan styra trafikflödet i centrum till det bättre. Vi kan styra det av olika anledningar – vi kan göra det för att vi vill ha fler tomma parkeringsplatser, när de behövs – så att de som handlar där inne kan komma nära butiken och handla. Så att inte parkeringsplatserna upptas av dem som bor i området, eller jobbar i centrum – de kan kanske parkera ett kvarter bort och gå in, så att de som handlar och gör av med pengar kan stå på parkeringsplatserna, så att handlarna kan bedriva sin verksamhet på ett positivt sätt.

”Vi måste värna om vår miljö och klimatet”

Lucas Lodge

– Vi kan också styra det utifrån en miljösynpunkt – vi måste värna om vår miljö och klimatet. Har vi inte avgifterna, så har vi inte den möjligheten. Men låt oss vänta på vad utredningen visar. Och låt oss se vilka förslag som kommer till. Vi diskuterar dessutom vår parkeringsstrategi just nu, svarar Lucas Lodge.

Leif Axelsson kontrar:

– Tjusigt svar, Lucas. Men du svarade ändå inte på min fråga. Om utvärderingen visar att en majoritet är för ett återinförande av parkeringsskivan, är du då beredd att ändra dig?

Lucas Lodge svarar:

– Vilken majoritet pratar du om? Är det majoriteten i fullmäktige? Där har vi redan infört det. Men vi måste självklart vara lyhörda och lyssna på alla som är aktiva i centrum, men vi vill också ha ett styrmedel för att kunna göra det så bra som möjligt för hela Oskarshamns kommun – och där tror jag att vi använda den nya parkeringsstrategin.

Efter den långa budgetdebatten i fullmäktigeförsamlingen på måndagen var det, föga förvånande, majoritetspartiernas (Socialdemokraternas och Moderaternas) budgetförslag som vann.

Oppositionspartierna reserverade sig, naturligtvis.

Foto: Peter A Rosén

+1
1
+1
0
+1
0
+1
13
+1
0
+1
0
+1
6

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS