Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

PRISCHOCKEN: “Nu är det dyrt på riktigt här i Sverige och värre lär det bli”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÖRDAGSKRÖNIKAN

”Det har blivit dyrt här i Schweiz”.

“I torsdags efter jobbet var jag ute på en liten handlingsrunda och efter den kom jag att tänka på Staffan Lings oerhört blyga karaktär Hedlund i Sällskapsresan 2 – Snowroller”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

I torsdags efter jobbet var jag ute på en liten handlingsrunda och efter den kom jag att tänka på Staffan Lings oerhört blyga karaktär Hedlund i ”Sällskapsresan 2 – Snowroller”.

Han har ju inte överdrivet många repliker men den som dök upp i mitt huvud var ”Det har blivit dyrt här i Schweiz”.

Eftersom han är så blyg så var den frasen ett tips från hans kollega (Bengt Andersson) för att få igång en konversation med kvinnorna de bjudit in till sin husvagn.

Det gick så där eftersom svaret blev ”Tycker du? Jag tycker det är precis som i Sverige” varpå stackars Hedlund säger ”Ja, det är klart…” och så var samtalet över.

Hård vinter

Men nu är det dyrt på riktigt här i Sverige och värre lär det bli.

”Det blir en hård vinter i år”, som Ulf Lundell sjunger.

Mitt första stopp på handlingsrundan var inte en affär utan jag var hemma hos min exfru och hennes sambo för att lämna lite saker till min dotter.

De satt på altanen och diskuterade, som så många andra gör nu, priser på el, uppvärmning och drivmedel.

De använder pellets till värme och varmvatten och berättade att priset på en pall ungefär fördubblats under senaste året.

Under vintern går det åt ungefär en pall i månaden.

Sedan tillkommer ju kostnaden för hushållselen förstås – och den vet vi ju hur dyr den är i vårt elområde.

Själv har jag bergvärme och förbrukar totalt (alltså inklusive hushållsel) ungefär 12 000 kWh el varje år. Inte speciellt mycket för en villa av den storlek jag har, men om priset per kWh ligger på mellan fyra och sex kronor blir det mycket pengar jämfört med tidigare.

“Diskussionen gick vidare till det orimliga i de stora prisskillnaderna mellan de olika elområdena”

Diskussionen gick vidare till det orimliga i de stora prisskillnaderna mellan de olika elområdena.

Rimligt?

När elpriset nådde rekordhöga 5,70 kr per kWh i elområde 4 kostade det samma dag 5 öre i elområde 1. Vi pratar 100 gånger dyrare el i södra Sverige! Rimligt?

Hur man sedan delat in elområdena är ju också märkligt. Oskarshamns tätort ligger i elområde 4, men Fårbo och Kristdala tillhör elområde 3 och har ibland lägre pris än område 4. I samma kommun. Rimligt?

Elprisstödet som kom i vintras kom också upp.

Det betalades ut bara efter hur stor förbrukning man hade – inte vilket pris man faktiskt betalade.

“Genomtänkt?”

Så de i elområde 1 med hög förbrukning och lågt pris gick ju faktiskt plus på det hela, precis som de gjorde som hade ett fast avtal med lågt pris. Genomtänkt?

Hade man till exempel satsat på att installera pelletsbrännare så blev man ju mer eller mindre ”straffad” för det eftersom man då förbrukade mindre el – man kom inte upp i den förbrukning som krävdes för ett märkbart stöd, men det blev förstås ändå mycket dyrare än i vanliga fall.

Hur man ska komma till rätta med hela röran i energipolitiken vet jag inte, för här sitter vi fast i avtal med EU och i elpooler och gud vet allt.

Ingen elbrist

Vi har ingen energibrist i Sverige men har förbundit oss att leverera el till andra länder som behöver.

Och då blir det så att när det är ekonomiskt fördelaktig så brassar vi på med 70 000 ton olja i timmen i det Uniper-ägda kraftvärmeverket i Karlshamn (Nej, Uniper är inte svenskägt).

Bara för att någon ska tjäna pengar – och det är INTE vi konsumenter.

“Jag upplever att det finns en stor övertro på vindkraften”

Och så vindkraftdebatten. Jag upplever att det finns en stor övertro på vindkraften, för mig känns den som ett rent komplement till vattenkraft och kärnkraft, det är bara att titta på hur stor (eller liten) andel av den totala elproduktionen i landet som kommer därifrån.

När man stängde Barsebäck skulle man bygga en havsbaserad vindkraftpark i Öresund. Det tog tio år att bygga den och när det blåser producerar den 4 procent av vad Barsebäck gjorde…

Just saying…

Visst, det var väl inte så smart att placera Barsebäck så nära Köpenhamn från första början.

Inte överlyckliga

Danskarna var ju inte överlyckliga direkt.

Sedan åkte jag och tankade. Dieselpriset var uppe på 25.76, så jag tankade bara halv tank – kändes något bättre för stunden, men det blev ändå nästan 800 kronor.

Och om en månad försvinner den tillfälliga skattereduktionen och då höjs priset med minst två kronor till.

Därefter handlade jag ”billigt” kaffe på Flanaden.  Med billigt menas numera 2 paket för 79 (observera att det är medlemspris), det gäller att passa på.

“49 spänn för 600 gram”

På Willys var det extrapris på Bregott. 49 spänn för 600 gram…

Jag tycker inte det var så länge sedan man kunde köpa samma förpackning för 24.90 eller till och med 19.90 när det var extrapris.

Ni vet ju alla att allt har blivit dyrare så jag ska inte trötta ut er med fler exempel nu när ni har orkat läsa så här långt.

Men det gäller ju förstås både varor och tjänster, alla som producerar något har ju fått ökade kostnader för el och drivmedel och i slutändan är de konsumenterna som får betala när företagen måste höja priserna.

Hur ska det gå för dem?

Nu låter det ju väldigt gnälligt (ännu en gång), men jag vill poängtera att jag kommer att klara mig. Jag har turen att ha ett bra jobb och en bra lön så jag ska nog klara att betala alla räkningar och ha råd att handla mat.

Men nu tänker jag på många andra som inte har några marginaler. Hur ska det gå för ensamstående föräldrar som behöver bil till jobbet och kanske med tonårsbarn som äter en trekvarts limpa till mellanmål?

Hur ska det gå för dem som redan nu har svårt att få ekonomin att gå ihop?

Kan vi få några svar från partierna? Det är ju trots allt valår…

Det blir en hård vinter i år…

Ha en fortsatt trevlig helg!

/Thomas

Foto: LRF

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS