Privat hemtjänst: Oskarshamns kommun får LOV att ställa krav på kollektivavtal

Privat hemtjänst: Oskarshamns kommun får LOV att ställa krav på kollektivavtal

2021-09-23 Av av Peter A Rosén
Annons: Oskarshamns kommun

OSKARSHAMN

Oskarshamns kommun får LOV att ställa krav på kollektivavtal när privat hemtjänst införs i kommunen.

Det berättar socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M).

Kommunen har nu tagit ett rejält steg mot införandet av LOV (Lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten i kommunen – socialnämndspolitikerna röstade nämligen ja till detta på veckans sammanträde.

Endast Vänsterpartiet röstade nej.

Ärendet dyker härnäst upp hos politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Det avgörande beslutet tas på fullmäktigemötet i december.

”Jag tycker att det är fantastiskt trevligt att vi har fått igenom det här”

ROLF LINDSTRÖM (M), ORDFÖRANDE I SOCIALNÄMNDEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Jag tycker att det är fantastiskt trevligt att vi har fått igenom det här. Våra äldre kommer därmed få möjligheten att välja vem som ska utföra deras hemtjänst. Vi bryter ny mark. Tidigare har kommunen skött all omvårdnad och service, säger Rolf Lindström.

Rolf Lindström (M) är ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Om allt går som planerat, så kan den privata hemtjänsten sjösättas under våren 2022.

Accepterar kollektivavtal

– Vi regerar ju tillsammans med Socialdemokraterna – och jag ser det som ytterst viktigt att vi kan genomföra LOV. När man regerar tillsammans så får man acceptera kompromisser, så vi har accepterat skrivningen om kollektivavtal. Jag är absolut ingen motståndare till kollektivavtal, men enligt reglerna behöver man inte kräva kollektivavtal – i och med att det anses vara diskriminerande. Vi accepterar dock denna skrivning, vilket innebär att de som ska erbjuda privat hemtjänst ska ha kollektivavtal eller så kallade hängavtal till kollektivavtal, säger Rolf Lindström.

”All heder till Socialdemokraterna som står fast vid vår uppgörelse”

ROLF LINDSTRÖM

– All heder till Socialdemokraterna som står fast vid vår uppgörelse. Vi vet vilken inställning de har i den här frågan. I medierna har det framkommit att deras inställning inte är så positiv, tillägger han.

Det finns åtminstone en dom där det slås fast att det är olagligt att kräva kollektivavtal, vilket Liberalerna och Kristdemokraterna påpekade i ett yrkande i socialnämnden (de föreslog därför en annan skrivning med fokus på arbetsgivaransvar, men det yrkandet röstades ned).

”Ingen ko på isen”

– Jag har läst domen. Det finns en dom, möjligen fler. Samtidigt finns det kommuner som har infört LOV med den skrivningen som vi har valt. Så är det. Sedan får vi se vad som händer, säger Rolf Lindström, som betonar att Moderaterna accepterade den nuvarande skrivningen för att man skulle få igenom det hela.

– Vi har företag i Oskarshamn som nog kan vara intresserade av detta – och jag tror mig veta att de har kollektivavtal, så det kanske inte är någon ko på isen, understryker han.

Rolf Lindström säger dessutom att han vill använda ordet kund i stället för brukare framöver.

– Har man fler än en att välja mellan, så är man kund, fastslår han.

Arkivfoto: Freepik (översta bilden)

Dela gärna artikeln: