Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Prognos för socialnämnden: Minus 20 miljoner

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS KOMMUN

Prognosen pekar mot ett minus på 20 miljoner kronor för socialnämnden i Mönsterås kommun.

– Det är, naturligtvis, alldeles för mycket, säger kommunalrådet Anders Johansson (C) efter tisdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Vad beror det på?

– Mycket ligger inom individ- och familjeomsorgen (IFO).

Socialbidragskostnader?

– Ja, en del ligger på försörjningsstödet – men det är placeringarna som är det stora. De drog i väg förra året och de fortsätter att ligga på en högre nivå jämfört med tidigare år. Sedan befinner sig äldreomsorgen fortfarande på en hög nivå. Socialnämnden drar över på flera olika håll.

Blir det aktuellt med besparingar?

– En del medel kan vi nog tillskjuta, skulle jag kunna tänka mig. Nämnden håller på med ett effektiviseringsarbete sedan en tid tillbaka – så vi får se hur stor effekten blir där.

När det gäller placeringarna, så kan man ju inte göra så mycket…

– Precis. Det är lagstadgat. Vi jobbar naturligtvis med att försöka hitta bra lösningar.

Varför ökar placeringarna nu?

– Det är inte just nu, egentligen. Det har varit en långsiktig trend under ett antal år. Årets ökning kan nog vara kopplad till slumpen. Men det finns en hel del trasiga människor i samhället, svarar Anders Johansson, som annars är nöjd med det ekonomiska utfallet för kommunen under den första tertialen (en tredjedel av ett år, fyra månader således).

Delårsresultatet (fram till 30 april) ligger på knappt 24 plusmiljoner.

– Vi är, som vanligt, lite försiktiga i prognosen. Men vi räknar med ett positivt resultat för året.

”Det känns verkligen som en skön start på året”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

Vad pekar prognosen på?

– Ett plus på ungefär 600 000 kronor. Det är väldigt lite – men vi gör ett väldigt starkt delårsresultat, som ligger där vi bör vara. Det känns verkligen som en skön start på året.

– Sedan vet vi att mycket kan hända under hösten. Den finansiella sidan har gått bra – och där kan det svänga. Sedan har vi fortsatta bekymmer med nämnder som drar över ordentligt.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. FOTO: PETER A ROSÉN

Hur ser det ut för barn- och utbildningsnämnden?

– BUN drar över med 3,5 miljoner kronor i sin prognos – men nämnden har genomfört åtgärder, som förmodligen kommer att räcka. Men det handlar förstås om ett gnetande även i fortsättningen.

”Hanterbart”

– Det är dock ett hanterbart underskott, som inte oroar mig så mycket. Barn- och utbildningsnämndens budget ligger på 300 miljoner kronor – ett minus på 3,5 miljoner kronor är inte så mycket. De kommer att kunna hantera en hel del av det, säger Anders Johansson.

– Det är socialnämnden som är det stora problemet. Men där är det också viktigt att säga att de har nött ner sitt underskott. Vid samma tid förra året hade socialnämnden en prognos på minus 28 miljoner kronor. Nu är det 20. Man bedriver ett arbete i nämnden – och jag känner mig ganska trygg med det jobbet som man gör och har gjort. Vi är på väg att rätta till det här.

Och så kan ni kanske tillskjuta lite medel till socialnämnden?

– Ja, vi får se. Vi har fått en sådan förfrågan från socialnämnden. Vi har en del statsbidrag som är riktat åt det hållet – så vi kan nog fördela något till nämnden, svarar Anders Johansson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS