Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Regeringen föreslår obligatorisk märkning och registrering av katter

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Kattägare har idag ingen skyldighet att märka och registrera sin katt till skillnad mot hundägare. I en lagårdsremiss föreslår regeringen att alla katter som stadigvarande befinner sig i Sverige ska omfattas av motsvarande krav som hundar. I Sverige är drygt 100 000 katter hemlösa och denna insats stärker djurskyddet och kattens status.

Regeringen har lagt fram ett lagförslag med syfte att minska lidandet för hemlösa katter, stärka djurskyddet och statusen för katten som sällskap. Med förslaget kommer det att gå lättare och snabbare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att identifiera vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand.

– Katter är ett av våra vanligaste husdjur. Tyvärr finns det också cirka 100 000 katter i Sverige som saknar ett hem. För att öka skyddet för katterna vill vi nu underlätta för myndigheterna och de ideella organisationer som arbetar med katter att skilja ägda katter från katter som saknar ett hem, säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Kattägare kan få vite

I lagförslaget föreslår regeringen att Jordbruksverket ansvarar för att hålla ett register över kattägarna. Tullverket, länsstyrelserna, Polismyndigheten och de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet föreslås få åtkomst till registret med kattägare.

Djurskyddskontrollen, som länsstyrelserna ansvarar för, får också en möjlighet att meddela förelägganden om att bestämmelserna om märkning och registrering ska följas och förelägganden får förenas med vite.

Det innebär att kattägare som inte märker eller registrerar sin katt kan tvingas betala ett förutbestämt belopp om myndighetens beslut om märkning och registrering inte efterföljs.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS