Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen fortsätter att bana väg för ny kärnkraft i Sverige: “En förutsättning”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

På torsdagen beslutade regeringen att ge Riksgäldskontoret i uppdrag att utreda behovet av ändringar i regelverket för hur omhändertagande av kärntekniska restprodukter ska finansieras vid etablering av nya kärnkraftsreaktorer. “En förutsättning för ny kärnkraft”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

I utredningen, som Riksgäldskontoret ska redovisa senast den 31 augusti 2025, ska särskild vikt läggas vid att regelverket inte ska hindra reaktorer på nya platser, nya aktörer eller aktörer med avfall från nya reaktortyper att etablera sig.

– Ett välfinansierat och genomtänkt system för kärntekniska restprodukter är en förutsättning för ny kärnkraft. Vi måste säkerställa att regelverken är rationella och anpassade för både nya reaktorer och annan kärnteknik, så att marknadens aktörer får förutsättningar att bygga ut elproduktionen på ett kraftfullt och säkert sätt, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i ett pressmeddelande från Klimat- och näringslivsdepartementet.

Säkerställa att det inte finns onödiga hinder

Finansieringssystemet för kärntekniska restprodukter är uppbyggt så att hela kärnavfallshanteringen ska vara fullt finansierad från början med dels kärnavfallsavgifter, dels säkerheter. För en tillståndshavare till en ny reaktor som ännu inte har hunnit betala så mycket i kärnavfallsavgifter kan systemet innebära att omfattande säkerheter behöver ställas, vilket kan utgöra en initial tröskel för tillståndshavare till nya reaktorer.

Utredningen som Riksgäldskontorets ska genomföra ska säkerställa att det inte finns onödiga hinder för etablering av nya reaktorer. Det nya uppdraget ska komplettera och fördjupa det pågående arbetet i Kärnkraftsprövningsutredningen och ska därför genomföras i dialog med utredningen.

SKB:s vd Stefan Engdahl och Romina Pourmokhtari i Äspötunneln
I februari 2024 besökte Romina Pourmokhtari (L) både OKG och SKB:s anläggningar i Simpevarp. På bilden är hon på en rundvandring med SKB:s vd Stefan Engdahl i Äspötunneln. Foto: Curt-Robert Lindqvist

Foto: OKG AB

+1
14
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS