Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen: Nytt uppdrag om stärkt konsumentskydd över internet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

Regeringen har beslutat att Konsumentkreditutredningen ska få i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur nya EU-regler om distansförsäljning av finansiella tjänster till konsumenter ska genomföras i svensk lag.

Syftet med de nya reglerna är bland annat att stärka konsumenters rättigheter vid köp över internet.

Ökad försäljning på internet

Genom digitaliseringen har det skett en betydande förändring av marknaden där distansförsäljning i allt högre grad sker över internet. Europaparlamentet och Europeiska rådet antog nyligen ett direktiv som inför regler om distansförsäljning av finansiella tjänster i konsumenträttighetsdirektivet.

Direktivet inför också ett krav på näringsidkare att ha en ångerrättsfunktion – en knapp eller liknande – som ska underlätta för konsumenter att utöva sin ångerrätt när konsumenten ingått avtal på internet.

Utredarens uppdrag

Konsumentkreditutredningen har sedan tidigare i uppdrag att analysera och lämna förslag på hur ett nytt konsument­kreditdirektiv ska genomföras i svensk rätt. Utredningen får nu i uppdrag att även lämna förslag på hur ändringarna i konsumenträttighetsdirektivet ska genomföras.

Utredaren ska

  • analysera ändringarna i konsumenträttighetsdirektivet,
  • ta ställning till de alternativa tillvägagångssätt och valmöjligheter som ändringsdirektivet erbjuder, och
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska redovisas senast den 11 april 2025. Ett delbetänkande som avser delarna i de ursprungliga direktiven ska dock lämnas senast den 11 oktober 2024.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS