Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen skärper straffen för våldsdåd: ”Vi måste skydda samhället”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Med tanke på den senaste tidens våldsvåg har de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna beslutat om en lagrådsremiss som föreslår straffskärpningar för tolv brott för att markera allvaret i dessa brott som ofta begås i kriminella nätverk och förbättra möjligheterna att bekämpa den här typen av kriminalitet.

”Vi måste skydda samhället från de farliga personer som ligger bakom de fruktansvärda sprängningarna och skjutningarna”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Den grova organiserade brottsligheten har under alltför lång tid fått utrymme att växa. Antalet skjutningar och sprängningar har ökat avsevärt och många av dem har ägt rum på offentliga platser eller i flerfamiljshus. Under 2022 dödades 62 människor till följd av skjutvapenvåldet i Sverige, och 2023 har fortsatt med återkommande skjutningar och sprängningar.

– Vi måste skydda samhället från de farliga personer som ligger bakom de fruktansvärda sprängningarna och skjutningarna. Därför går vi fram med förslag som innebär hela tolv straffskärpningar för brott som möjliggör dessa dåd. Vi ser nu till att detta kommer på plats redan den 1 januari 2024, i stället för den 1 april 2024, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Höjer straffskalorna

Straffskärpningarna omfattar de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor. I lagrådsremissen föreslås att:

  • straffskalorna för grovt brott skärps från fängelse i lägst två år och högst fem år till fängelse i lägst fyra år och högst sju år,
  • straffskalorna för synnerligen grovt brott skärps från fängelse i lägst fyra år och högst sju år till fängelse i lägst sex år och högst tio år, och
  • maximistraffen för normalgradsbrott skärps från fängelse i tre år till fängelse i fem år

I promemorian som ligger till grund för lagrådsremissen föreslogs att straffskärpningarna skulle träda i kraft 1 april 2024. Mot bakgrund av den senaste våldsvågen föreslår regeringen nu att straffskärpningarna träder i kraft redan den 1 januari 2024.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

+1
2
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS