SVERIGE
Många känner sig pressade och ibland lurade av telefonförsäljare. Nu har regeringen fått nog. Med en ny utredning av Konsumentverket hoppas man kunna stärka skyddet för konsumenter, särskilt utsatta grupper, och komma till bukt med de återkommande problemen inom branschen.
Många konsumenter känner sig lurade och pressade av påstridiga telefonförsäljare, och Konsumentverkets egna granskningar bekräftar återkommande problem. Nu tar regeringen krafttag och ger Konsumentverket i uppdrag att göra en djupgående utredning av konsumentskyddet inom området. Syftet är att identifiera brister och föreslå konkreta åtgärder för att stärka konsumenternas ställning.
Oacceptabel situation
Konsumentverket ska i sin utredning bedöma om det nuvarande skyddet är tillräckligt, föreslå nödvändiga åtgärder inklusive eventuella regeländringar, peka ut särskilt problematiska branscher och produktområden samt överväga om ytterligare avgränsningar i regleringen behövs, exempelvis beroende på typ av produkt eller målgrupp.
− Det är uppenbart att telefonförsäljning behöver granskas ytterligare. Det är helt oacceptabelt att särskilt sårbara grupper såsom äldre, språksvaga och personer med funktionsnedsättningar kommer i kläm vid telefonförsäljning. Vissa produktgrupper och branscher kan vara särskilt problematiska och behöver därför särskilt pekas ut, säger Civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.
Trots att Sverige sedan 2018 har ett skriftlighetskrav vid telefonförsäljning och att det är förbjudet inom premiepensionsområdet, tyder mycket på att problemen kvarstår. NIX-registret har inte heller lyckats stoppa alla oseriösa aktörer. Mot denna bakgrund ger regeringen nu Konsumentverket i uppdrag att grundligt analysera situationen och komma med förslag på förbättringar.

Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.