Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringen tillsätter utredning för en bred översyn av reglerna om arv och testamente

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen har fattat beslut om att tillsätta en utredning som ska göra en bred översyn av reglerna om arv och testamente. I uppdraget ingår bland annat att utreda om kusiner ska få legal arvsrätt och om ett testamentsregister ska införas. Syftet med utredningen är att skapa en modern, tydlig och trygg arvs- och testamentsrätt.

Ärvdabalken är från 1959 men flera av dess regler är äldre än så. Den senaste mer betydande reformen av reglerna i balken genomfördes för mer än 30 år sedan, i samband med att äktenskapsbalken trädde i kraft 1988. Mycket har förändrats sedan ärvdabalken infördes. Vi lever i dag mer digitaliserat, människor lever generellt längre, familjekonstellationer kan se olika ut och färre är beroende av släktingar för sin långsiktiga försörjning.

Komplicerade frågor

Reglerna i ärvdabalken berör alla människor i vårt samhälle. Det handlar om komplicerade frågor, som i första hand ska avgöras av individer och familjer, inte sällan i situationer av sorg. Det är viktigt att reglerna är moderna och tydliga. Regeringen tillsätter därför en utredning som ska göra en översyn av reglerna om arv och testamente.

– Jag är glad att vi nu tar ett brett grepp om dessa frågor. Det ger oss möjlighet att föra rättsutvecklingen framåt på ett område som berör alla, och som inte har genomgått någon betydande reform på över 30 år, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande på måndagen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Ninni Andersson/Regringskansliet

Utredningens fokus

Utredaren ska bland annat

  • ta ställning till frågan om arvsrätt för kusiner,
  • överväga om förlust av rätten att ta arv eller testamente bör gälla i fler fall,
  • överväga om skyddet för efterlevande sambo bör stärkas,
  • föreslå hur ett testamentsregister i offentlig regi kan inrättas, och
  • överväga möjligheten att upprätta digitala testamenten.

Utredare är hovrättslagmannen Amina Lundqvist. Utredningen, som bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, ska redovisas senast den 29 augusti 2025.

Foto: Freepik

+1
4
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS