ANNONS

Regeringen vill återinföra civilplikten

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

REGERINGEN

Med hänsyn till det rådande säkerhetsläget bedömer regeringen att det är angeläget att förbereda för en aktivering av civilplikten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer att få i uppdrag att genomföra förberedelser för en aktivering av civilplikten för kommunal räddningstjänst.

– Civilplikten kan man säga är det civila försvarets motsvarighet till värnplikten. En aktivering av civilplikten kan innebära att personer som är totalförsvarspliktiga kan utbildas och krigsplaceras inom kommunal räddningstjänst, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Redovisning 1 mars

Uppdraget till MSB kommer att omfatta bland annat att analysera behovet av författningsändringar, vidta åtgärder för att förbereda för att informera allmänheten och berörda aktörer, analysera behovet av utbildning och bedöma hur många som skulle kunna bli aktuella för civilplikt.

Regeringen har för avsikt att fatta beslut om uppdraget till MSB på regeringssammanträdet på torsdag 12 januari. MSB ska redovisa uppdraget senast 1 mars i år.

FAKTA / CIVILPLIKT

Civilplikt handlar om att se till att viktiga delar av samhället fungerar. Plikten omfattas, precis som värnplikt, av grundutbildning, repetitionsutbildning, beredskapstjänstgöring och krigstjänstgöring. Sedan 2008 utbildas inga civilpliktiga med lång grundutbildning i Sverige. Civilplikt med lång grundutbildning ersatte de vapenfria utbildningarna 1995.

Alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige är totalförsvarspliktiga. Det betyder att de, om det behövs, är skyldiga att delta i verksamhet som krävs för att förbereda Sverige för krig.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS