Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Regeringens första 100 dagar: Så långt har de kommit med att lösa samhällsproblemen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

REGERINGEN

Idag, torsdag den 26 januari, har regeringen haft makten i 100 dagar med Tidöavtalet i ryggen. Regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har tillsammans med samarbetspartiet Sverigedemokraterna valt ut sex områden för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem.

I Tidöavtalet går det att läsa att samarbetet mellan partierna ska lägga grunden för en långsiktigt hållbar samverkan, med syftet att genomföra reformer som löser de stora samhällsproblem Sverige har på områden såsom bland annat kriminalitet, migration, integration, ekonomi, skola, hälso- och sjukvård, energi och klimat.

Viktigaste besluten

”Sverige behöver förändring och förändring är också möjlig. Tillsammans har vi nu inlett det arbetet”, skriver partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) i en debattartikel i Aftonbladet där de tillsammans redogör för de 40 viktigaste besluten som tagits under regeringens första 100 dagar.

Ulf Kristersson (M)
Moderaternas Ulf Kristersson har idag varit statsminister i 100 dagar.

Ordning i invandringspolitiken

”Bara med en stram migrationspolitik kan Sverige på sikt klara integrationen och bygga ett inkluderande samhälle”, skriver partiledarna.

Några av de åtgärder regeringen initierat för att få ordning på invandringspolitiken är att minska antalet kvotflyktingar från 5 000 till 900 per år samtidigt som Migrationsverkets arbete med att återkalla uppehållstillstånd i stärks i flera fall och de inre gräns- och utlänningskontrollerna stärks.

”Samtidigt intensifieras arbetet med att utvisade ska återvända till sina hemländer med nya uppdrag till Migrationsverket och biståndsmyndigheten Sida”, skriver partiledarna.

Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson är partiledare i regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna.

En stärkt rättsstat

”En offensiv har inletts för att återupprätta statens våldsmonopol. Alla rättsvårdande myndigheter får ökade resurser. Direktiv har tagits fram och utredare har tillsatts för att införa visitationszoner och anonyma vittnen”, skriver partiledarna.

Kriminalvården har fått i uppdrag att förbereda en kraftig expansion samtidigt som de vill öka polistätheten i landet.

”Vi har inlett arbetet för att uppnå en polistäthet som motsvarar genomsnittet i EU och påbörjat arbetet med att inrätta en utbetalningsmyndighet för att stoppa fusket med skattepengar”

Partiledarna för M, KD, L och SD

Nyrekryteringen till gängen måste brytas och därför regeringen beslutat om nya åtgärder. En åtgärd är att reglera kommuners brottsförebyggande arbete i lag och de har lagt ett förslag om att tillåta sociala insatser till barn över 12 år utan vårdnadshavares samtycke.

”Vi ser också till att stärka tillgången till föräldraskapsstöd i hela landet”, skriver partiledarna.

Bild på polisemblem för jacka
Regeringen vill uppnå en polistäthet i Sverige som motsvarar genomsnittet i EU. Foto: Fotoakuten

Stöd till hushållens ekonomi

”Inflationen är hushållens största ekonomiska fiende just nu. Därför har vi lagt en återhållsam budget för att inte spä på inflationen.”

Partiledarna för M, KD, L och SD

Bränslepriserna har ökat kraftigt och därför har regeringen valt att sänka skatten på bensin och diesel med 1 krona per liter samt höjt reseavdraget från 18,50 till 25 kronor per mil.

Landets lantbrukare får sänkt skatt på jordbruksdiesel och elstödet för hushåll i södra Sverige börjar betalas ut i februari. Ett gasstöd till västsvenska gasnätet är också på väg. Regeringen har även lämnat ett nytt uppdrag om elstöd för hushåll i hela Sverige för perioden november-december 2022 är på väg.

”Utöver detta behåller vi också A-kassan på en högre nivå”, skriver partiledarna.

Finansminister Elisabeth Svantesson
Elisabeth Svantesson (M) är regeringens finansminister.

Offensiv för energin och klimatet

Det svenska energisystemet har skadats och regeringen arbetar med att reparera det för att klara den gröna omställningen. Den 1 januari öppnade det nya superdepartementet. Svenska kraftnät och Energimyndigheten eftersöker all tillgänglig elproduktion på marknaden.

”Incitamenten för kraftvärme har ökats genom att avskaffa kraftvärmeskatterna. Vi har ett mål om en trygg elförsörjning och har påbörjat arbetet för att säkerställa elproduktion på rätt ställen och med rätt egenskaper”, skriver partiledarna.

”Vi har beslutat om tilläggsuppdrag om stärkta incitament för vindkraft och påbörjat arbetet för ny, planerbar och fossilfri kärnkraft genom flera satsningar och lagändringar.”

Partiledarna för M, KD, L och SD

Laddinfrastrukturen för elbilar byggs ut samtidigt som regeringen gör en omfattande satsning på infångning och lagring av koldioxid (CCS).

Ebba Busch håller pressträff
Ebba Busch (KD) är energi- och näringsminister samt vice statsminister i regeringen.

En mer jämlik hälso- och sjukvård

Ett intensivt arbete pågår för att kapa vårdköerna, förbättra tillgängligheten och öka jämställdheten i vården. Regeringen avsätter 2 miljarder kronor i budget 2023 för att öka antalet vårdplatser i ett prestationsbaserat system.

”Flera åtgärder vi lägger fram kommer att öka den statliga styrningen av vården. Bland annat har regeringen avsatt 100 miljoner kronor i budget 2023 för att inrätta en nationell vårdförmedling i statlig regi, skriver partiledarna.

Återupprättad kunskapsskola

”Vi tar nu krafttag för att återupprätta kunskapsskolan. Undervisningstiden i lågstadiet utökas i svenska och matematik”, skriver partiledarna.

I årets budget har regeringen tillfört medel för lovskola och för läromedel av hög kvalitet.

”Vi satsar på fler speciallärare och arbetet att reformera friskolesystemet har påbörjats. Vi förstärker också tillsynen och granskningen av skolor med konfessionell inriktning för att motverka extremism.”

Partiledarna för M, KD, L och SD
Johan Pehrson
Johan Pehrson (L) är regeringens arbetsmarknads- och integrationsminister.

Läsarfråga

Hur nöjd är du med regeringens arbete de första 100 dagarna?
486 röster

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS