Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Regeringsuppdrag ska skapa god och jämlik hälsa hos barn och unga

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen har beslutat om två uppdrag som syftar till att skapa god och jämlik hälsa hos barn och unga. Grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar ska särskilt uppmärksammas. Uppdragen syftar till att främja fysisk aktivitet och goda matvanor hos barn och unga.

I Sverige, liksom globalt, har övervikt och fetma ökat de senaste decennierna och trenden går mot mer stillasittande i vår vardag. Ohälsosamma matvanor är en av de största riskfaktorerna för ohälsa och för tidig död i Sverige. Nu behövs en samhällelig kraftsamling för att vända utvecklingen. Målet är att sluta de påverkbara hälsoklyftorna under en generation.

– Genom att få fler barn och unga att röra sig mer i vardagen och äta mer hälsosamt kan vi förbättra folkhälsan minska hälsoklyftorna i befolkningen. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet, säger socialminister Lena Hallengren.

Främja ökad fysisk aktivitet

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att föreslå hur mål för främjande av ökad fysisk aktivitet i Sverige ska utformas. Syftet är att skapa en struktur för att ge en tydlig inriktning för arbetet med ett långsiktigt arbete för ökad fysisk aktivitet bland barn och unga. Vidare får Naturvårdsverket, inom sitt ansvar för att driva och samordna friluftslivspolitiken, i uppdrag att bistå Folkhälsomyndigheten i arbetet. Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket ska redovisa uppdraget senast den 31 mars 2025.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket får i uppdrag att föreslå hur mål för arbetet med att påverka barns och ungas livsmedelskonsumtion i en mer hållbar och hälsosam riktning. Fokus ska särskilt vara på grupper med sämre socioekonomiska förutsättningar.

Indikatorer för uppföljning av målen

Myndigheterna ska även utforma indikatorer för uppföljning av målen och lämna förslag på relevanta insatsområden. Myndigheterna ska särskilt beakta frågor om den offentliga måltiden och olika matmiljöer, särskilt skattefinansierade sådana som till exempel idrotts- och simhallar och bibliotek.

Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ska gemensamt redovisa uppdraget senast den 31 januari 2025.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS