Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

”Region Kalmar län ligger i rikets lönebottenliga”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Carl Dahlin (M), vice ordförande i regionstyrelsens personalutskott, reagerar så här på Länsunionens utspel om budgeten:

–  Fortsatta lönesatsningar är välkommet, för Region Kalmar län ligger i rikets lönebottenliga. Vi inom Moderaterna och Kristdemokraterna ville använda 25 procent mer av de statsbidrag som oppositionen i riksdagen såg till att regionen fick, till löner, men det har Länsunionen sagt nej till.

”Positivt”

– Det känns också positivt att få rätt eller ett erkännande; flera av de satsningar såsom specialistutbildning för undersköterskor och att kunna arbeta kvar efter uppnådd pensionsålder är våra förslag som majoriteten sagt nej till men nu tydligen insett vikten av och vänt i frågan. Sedan är det ett bekymmer att regionen har så svårt att rekrytera och behålla medarbetare. Så få som 14 procent instämmer till fullo att regionen är en attraktiv arbetsgivare. Därav skenar också kostnaderna för inhyrd personal, särskilt sjuksköterskor. Det har ökat med 50 procent mellan 2018 och 2020.

”Kostar nära en kvarts miljard”

–  I dagsläget kostar inhyrd bemanning regionens patienter och skattebetalare nära en kvarts miljard kronor, det är hela skattehöjningen som genomfördes i vintras. Menar Länsunionen allvar med att attrahera, rekrytera och behålla medarbetare behövs reformer såsom de som funkat i exempelvis Kronoberg. Inte de som misslyckats i Blekinge och Gotland, vilket Länsunionen hellre tittar åt, säger Carl Dahlin.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS