Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Region Kalmar län satsar på dygnet runt-verksamheten: Sjuksköterskor med flera gynnas

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Satsningen på dygnet runt-verksamheten tar nu form och SCV-majoritetens miljonsatsning kommer särskilt gynna sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och undersköterskor”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i ett pressmeddelande på tisdagen.

”I regionplanen och budgeten som antogs i höstas valde den nya majoriteten att en stor del av det ekonomiska utrymmet för satsningar skulle gå till de verksamheter som aldrig upphör med sin verksamhet, som är i gång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. 30 miljoner kronor sattes av för ändamålet och sedan dess har förvaltningen och politiken arbetat med hur detta på bäst sätt kan komma medarbetarna och verksamheterna till nytta.”

”Ska märkas”

– Det är bra att dessa pengar kan komma ut i dygnet-runt verksamheten. Vi har under en längre tid sagt att vi vill att arbete inom dygnet-runt verksamhet ska märkas i lönekuvertet. I den utsträckning det är möjligt ska vi kunna skydda och stärka vården som kommer i kläm nu när regeringens politik och världsläget lägger sina ekonomiska bördor på oss. Vi ser till att prioritera och satsa där det behövs även i en tuff ekonomisk tid, säger Mattias Adolfson (S) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Mattias Adolfson (S), regionråd i Region Kalmar län
Mattias Adolfson (S). Foto: Peter A Rosén

”Satsningen kommer bli ett tim-pålägg till veckoslutsersättningen och ses som ett viktigt medel för att påvisa att SCV-majoriteten tycker att vårdyrken måste göras mer attraktiva. Regionen kommer under nuvarande styre att fortsätta fokusera på hälso- och sjukvården, även om det kan komma att bli tyngre framöver.”

”Särskilt viktigt”

– Med denna satsning vill vi visa att regionen även i tuffa tider prioriterar bra samhällsservice, något som är särskilt viktigt i en landsände som sällan prioriteras. För att vi ska kunna bo och leva i hela länet måste en tillgänglig vård sättas i första rummet, säger Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Emmy Ahlstedt (C) på en pressträff på gården Nymålen, utanför Oskarshamn
Emmy Ahlstedt (C). Foto: Peter A Rosén

”För sjuksköterskor innebär satsningen en höjning med 67 % av dag-helgersättningen och 38 % av natt-helgersättningen. För undersköterskor är höjningen 34 % och 19 %. Nu kommer regionen börja ett arbete med implementeringen som bör vara på plats senast 1 oktober i år”, skriver S, C och V.

”Extra glädjande”

– Det handlar om kompetensförsörjningen, regionens mål att vara en attraktiv arbetsgivare och att kunna erbjuda den vård som efterfrågas av länets invånare. Att årets största lönesatsningar hamnar inom vården och inom kvinnodominerade yrken är extra glädjande. Men detta är bara en del av SCV-majoritetens arbete med att göra yrkena och regionen en mer attraktiv arbetsgivare över tid, säger Lena Granath (V) regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård samt personalfrågor.

Lena Granath (V)
Lena Granath (V). Foto: Peter A Rosén

”Majoritets fokus slutar inte med lönesatsningar och arbetsmiljöfrågor kommer fortsatt ligga på högt på dagordningen när planeringen framöver förbereds”, skriver de tre partierna.

Foto: Region Kalmar län (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS