Region Kalmar län sist ut i landet med screening för kolorektalcancer för utvalda åldersgrupper

Region Kalmar län sist ut i landet med screening för kolorektalcancer för utvalda åldersgrupper

2022-09-24 Av av Annicka Gunnarsson
HÄLSA

Enligt Läkartidningen så har samtliga regioner nu kommit igång med screening för att upptäcka kolorektalcancer. Region Kalmar län var en av de fem regioner i landet som var sist ut med att skicka ut sina första inbjudningar trots att Socialstyrelsen rekommenderade allmän screening redan 2014.

Redan 2014 införde Socialstyrelsen en rekommendation om allmän screening för tjock- och ändtarmscancer för män och kvinnor i åldern 60-74 år. Nu, åtta år senare, står det klart att samtliga 21 regioner är igång. För drygt en vecka sedan skickade nämligen de fem sista regionerna – Kalmar, Jämtland Härjedalen, Uppsala, Kronoberg och Halland – ut sin första inbjudningar.

Varit en lång process

Screeningen innebär att personer i utvalda åldersgrupper får erbjudande om att göra och skicka in ett avföringsprov till laboratorium för analys. Om avföringsprovet innehåller spår av blod erbjuds en koloskopiundersökning.

– Vi får korka upp en champagneflaska på arbetsgruppens nästa möte. Det här har varit en lång process och det är skönt att detta nu rullar över hela landet, säger Birger Pålsson, till Dagens Medicin. Birger Pålsson är kirurg i Växjö och ordförande i den nationella arbetsgruppen för kolorektal screening.

Kolorektal cancer
Grafiken visar en tumör i tjocktarmen för Colorectal cancer (CRC). Grafik: Freepik

FAKTA / TJOCK- & ÄNDTARMSCANCER

Cancer i tjocktarmen eller ändtarmen är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. De flesta som får sjukdomen är över 60 år men en del är yngre. Chansen att bli av med cancern är större ju tidigare den upptäcks. Cancerformen brukar kallas tjocktarmscancer eller ändtarmscancer beroende på var i tarmen som cancern börjar. Behandlingen skiljer sig lite åt. Ändtarmscancer är cancer i de nedersta 15 centimeterna av tarmen. Källa: 1177.se

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: