Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

REGION KALMAR LÄNS PÅMINNELSE TILL ALLMÄNHETEN: Pandemin är inte över

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Pandemin är inte över.

Det understryker Region Kalmar län i ett pressmeddelande på fredagen.

Antalet bekräftade covid-19-fall och inlagda på sjukhus i länet ligger dock på en låg nivå sedan drygt en månad tillbaka, konstaterar regionen.

Men smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin påminner om att man ska stanna hemma om man är sjuk.

”Inte minst gäller detta under midsommarhelgen, då många människor träffas eller vid större publika evenemang under sommaren”, skriver regionen.

“Kan ta fart igen”

– Riskerna ska inte överdrivas – men heller inte negligeras. Smittan finns i samtliga länets kommuner även om det rör sig om få fall. Vid större sammankomster kan dock smittan ta fart igen, säger Lisa Labbé Sandelin och pekar exempelvis på Sweden Rock Festival som en smittkälla.

”Större folksamlingar innebär alltid en risk för smittspridning, oavsett om det är i Sverige eller utomlands”, skriver regionen.

“Den senaste omikronvarianten BA.4 som haft stor spridning i USA och Storbritannien har också upptäckts i vårt län”

STAFFAN SYLVAN, SMITTSKYDDSLÄKARE

– Den senaste omikronvarianten BA.4 som haft stor spridning i USA och Storbritannien har också upptäckts i vårt län. Även om man tidigare varit sjuk i covid finns risken att man kan bli sjuk igen av denna variant. Den är dessutom mer smittsam än tidigare varianter, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan.

”Någon generell testning av personer med symtom förekommer inte längre, däremot provtas personer som är så sjuka att de är i behov av sjukvård. Också personal inom vård och omsorg ska alltid provta sig vid symtom för att skydda riskgrupper”, skriver regionen.

Fjärde dosen

”Uppmaningen är fortsatt att den som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 bör göra det för att undvika allvarlig sjukdom. Det går att boka tid för vaccination vid länets hälsocentraler via 1177.se. När det gäller den fjärde dosen är det än så länge endast personer som fyllt 65 år eller befinner sig i en riskgrupp som kan få denna.”

”I början av hösten kommer en fjärde dos också att erbjudas alla över 18 år. Personer som fyllt 65 år och personer i riskgrupper som fått en fjärde dos rekommenderas då ytterligare en påfyllnadsdos. Region Kalmar län förbereder för höstens vaccinationsarbete och kommer efter sommaren att lämna med detaljerad information”, skriver regionen.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS