Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Regionen måste börja värna om kärnkraften

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ENERGIKRISEN

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har vid ett flertal tillfällen föreslagit att kärnkraften bör skrivas in i regionala styrdokument och målformuleringar. Detta i och med att en stor andel av Sveriges planerbara och fossilfria elproduktion har lagts ner, vilket bland annat orsakat höjda elpriser. Samtidigt behöver elproduktionen i landet byggas ut kraftigt för att möta en förväntad fördubbling av elanvändningen år 2045.

En ökad andel förnybar elproduktion vid denna utbyggnad kommer att ytterligare destabilisera elsystemet varpå det nationella energipolitiska målet kommer ändras från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt, som en del i att möta utmaningen.

Regionala utvecklingsstrategin

Med anledning av detta drev M, KD, SD och L frågan på gårdagens regionstyrelse. Partier vill att det i den regionala utvecklingsstrategin tydligt skrivs in att länets produktion av kärnkraftsel är av stor betydelse för grön omställning, tryggad elförsörjning, tillväxt och hållbar utveckling.

Malin Sjölander (M), oppositionsråd i Region Kalmar län
Malin Sjölander (M). Foto: Peter A Rosén

– Våra fyra partier anser att politiken behöver samla sig och lägga prestigen åt sidan i de stora frågorna. Kalmar läns energiförsörjning är just en sådan fråga. Därför måste regionen vara tydlig med ambitionen att värna kärnkraften och utveckla den – särskilt i Kalmar län, säger Malin Sjölander (M).

Jimmy Loord (KD)
Jimmy Loord (KD). Foto: Peter A Rosén

– Vi har en uppgift att ta hand om både varandra och om vår jord. Jobb, välstånd och grön omställning går hand i hand. För att klara den gröna omställningen behövs mer el, mycket mer fossilfri el. Politiken måste nu stötta den gröna omställningen som många industrier påbörjat, genom att återigen bygga upp ett robust elsystem som levererar el i tillräcklig mängd när det behövs, där det behövs till ett kostnadseffektivt pris. Där spelar kärnkraften en viktig roll och regionen behöver vara tydlig i det, säger Jimmy Loord (KD)

Regionråd Martin Kirchberg (SD)
Martin Kirchberg (SD). Foto: Region Kalmar län

– Kärnkraften har en helt avgörande roll i framtidens elsystem. Jag vet inte om regionmajoriteten hämmas av ideologiska låsningar eller om det bara beror på okunskap, men det är tragiskt att det tillåts gå ut över länets och landets utveckling, säger Martin Kirchberg (SD)

Johanna Wyckman
Johanna Wyckman (L). Foto: Peter A Rosén

– Sveriges export och starka konkurrenskraft har varit helt beroende av att vi har haft kärnkraft som gett både hushåll och företag billig, stabil och fossilfri el. Kärnkraftens betydelse för vårt välstånd men också för möjligheten att ställa om till ett fossilfritt samhälle är lika viktig nu som i framtiden, såväl i Kalmar län som i Sverige, säger Johanna Wyckman (L).

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS