Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Rekordmånga krävde sjukhusvård på grund av förgiftning av kolmonoxid

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Giftinformationscentralen ser en ökning i antalet samtal om kolmonoxidförgiftningar när allt fler söker alternativa sätt att värma upp sin bostad. 105 fall förra året krävde sjukhusvård – det högsta antalet någonsin. Det framgår av ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Varje år sker flera allvarliga fall av kolmonoxidförgiftning i Sverige. I december månad 2022 krävdes sjukhusvård för rekordmånga fall sett till månadsstatistik, och på helår 2022 är siffran högre än någonsin.

– En vanlig orsak till dessa olyckor är att giftig gas sprids i bostaden via grillar, gasolkaminer och felaktig eldning av trä. Om du eldar felaktigt inomhus och utan tillräcklig ventilation fylls luften i rummet gradvis av kolmonoxid, vilket leder till att du får syrebrist, berättar Peter Hultén på Giftinformationscentralen.

Kunskap kan förebygga olyckorna

Det är viktigt att se till att ventilationen är bra, att veden är torr och avsedd för eldning och inte minst att aldrig använda produkter som är avsedda för utomhusbruk inne, exempelvis grill eller värmeaggregat.

– Tyvärr sker det varje år ett antal dödsfall på grund av kolmonoxidförgiftning. Många av olyckorna hade kunnat undvikas med rätt kunskap, säger Peter Hultén.

Kontakta vården vid symtom

Symtomen på kolmonoxidförgiftning beror på mängden kolmonoxid i luften och hur länge du har vistats i rummet. Några vanliga symtom vid lindrig kolmonoxidförgiftning är huvudvärk, illamående, yrsel, trötthet och hjärtklappning. Om du upplever några av dessa symtom ska du snabbt ta dig ut och få frisk luft. Därefter ska du kontakta sjukvården.

Giftinformationscentralen ger råd till allmänheten dygnet runt på telefon 010-456 6700.

Är läget akut behöver du ringa 112.

5 råd för säker eldning inomhus

1. Säkerställ god ventilation

Om du ska elda i kamin eller eldstad är det väldigt viktigt att ha god ventilation. Kontrollera att spjället är öppet och att skorstenen fungerar som den ska.

2. Använd bara torr ved

Veden ska vara torr och avsedd för eldning. Behandlat trä, särskilt av äldre sort eller som är täckt med gammal målarfärg, kan exempelvis avge giftiga ångor från kemikalier när det bränns.

3. Grilla aldrig inomhus

Använd aldrig grillen inomhus som värmekälla eller för att laga mat. Du ska även undvika att ta in en kolgrill som nyligen har använts eftersom det medför risk för kolmonoxidförgiftning.

4. Undvik värmeaggregat för utomhusbruk

Om du ska använda en gasolkamin som värmekälla inomhus måste du vara säker på att den är avsedd för inomhusbruk och att den är välfungerande.

5. Investera i en kolmonoxidvarnare

Ett effektivt sätt att skydda sig från kolmonoxidförgiftning är att använda kolmonoxidvarnare. Placera varnaren nära platsen där du eldar och se till att den fungerar som den ska. Byt ut batterier regelbundet och testa varnaren minst en gång i månaden.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS