Riksbankschefen Stefan Ingves i SVTs Agenda: ”Räntan kommer att stiga”

Riksbankschefen Stefan Ingves i SVTs Agenda: ”Räntan kommer att stiga”

2022-05-23 Av av Annicka Gunnarsson

EKONOMI

Riksbankschefen Stefan Ingves gästade SVTs debattprogram Agenda på söndagskvällen för att diskutera hur dyra lånen kommer att bli med då inflationen fortsätter att stiga. ”Räntan behöver stiga och kommer sannolikt att stiga i flera år”, sade Stefan Ingves i programmet.

Hushållen kan räkna med en boränta uppemot fyra procent om två år.

Det var Riksbankschefen Stefan Ingves besked till en undrande småbarnspappa på söndagskvällen.

”Räntan behöver stiga och kommer sannolikt att stiga i flera år, sa Stefan Ingves i debattprogrammet.

Inflationen stiger

I april var inflationen 6,4 procent, enligt SCB och den fortsätter att stiga. Det fick till sist Riksbanken att förändra sin viktigaste styrränta, reporäntan. Den 28 april höjdes den – för första gången på mer än två år – från 0 till 0,25 procent och fler höjningar är att vänta.

Stefan Ingves han var tydlig med att stigande räntor är det nya normala.

– Inflationen är kring sex procent i dag. Det är alldeles för högt. Räntan behöver stiga och kommer sannolikt att stiga i flera år så att vi får tillbaka inflationstakten till två procent, sa Stefan Ingves.

”Slår rakt in i plånboken”

Hushåll med hög belåning kan åka på en smäll enligt riksbankschefen:

– Det slår naturligtvis rakt in i plånboken för de som har lån till rörlig ränta. Men samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat och tjatat i åratal om att det är viktigt med de så kallade kvar att leva på-kalkylerna och att man måste ha en marginal. Annars blir det naturligtvis bekymmersamt, sade Stefan Ingves.

FAKTA / VAD ÄR INFLATION?

Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde. Det tar sig till exempel uttryck i att priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden.

Foto: Riksbanken/Freepik

Dela gärna artikeln: