Riksdagskandidaten Anna Östborg (C) sågar regeringsförslaget om friskolorna: ”Förvånad”

Riksdagskandidaten Anna Östborg (C) sågar regeringsförslaget om friskolorna: ”Förvånad”

2022-03-02 Av av Oskarshamns-Nytt

MISTERHULT/OSKARSHAMN

Anna Östborg, Centerpartiets andranamn på riksdagslistan i Kalmar län, och Magnus Larsson (C), andre vice ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamns kommun, besökte friskolan i Misterhult på tisdagen, med anledning av regeringsförslaget om en förändring av elevpengen för friskolorna.

Centerpartiet vill veta hur friskolorna själva ser på förslaget.

I Misterhult pratade Anna Östborg och Magnus Larsson med rektorn Charlotte Liliemark.

Anna Östborg (C). Foto: Centerpartiet

”Bra besök”

”Det var ett mycket bra besök och det var bra diskussioner och intressant information om Misterhults friskola, en av många mindre friskolor runtom i landet som kommer att drabbas hårt om regeringens förslag går igenom”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande.

”Det finns stora brister i den så kallade Åstrands-utredningen och jag är ärligt talat förvånad över att regeringen valt att gå vidare med den”

ANNA ÖSTBORG (C)

– Det finns stora brister i den så kallade Åstrands-utredningen och jag är ärligt talat förvånad över att regeringen valt att gå vidare med den. Den missar totalt målet och utgår från ett storstadsperspektiv och tar ingen som helst hänsyn till förutsättningarna som finns på landsbygden. Det finns enskilda delar i den som är lite bättre – men som helhet så borde den ha förpassats till papperskorgen, säger Anna Östborg.

”Det som rektorn vid Misterhults friskola specifikt tog upp som skulle drabba deras verksamhet hårt är förslaget om minskad elevpeng för friskolorna och det faktum att förslaget också innebär att ”verksamhetsmässigt samband” inte längre ger en förtur till platser på skolan när elever går vidare från förskola till förskoleklass”, skriver Centerpartiet.

”Ett väldigt märkligt förslag”

MAGNUS LARSSON (C)

– Regeringen pratar i sitt förslag om att kommunala skolor har ett större ansvar än friskolorna och att det skulle motivera en sänkning av elevpengen. Det är också ett väldigt märkligt förslag där ingen hänsyn tas till att just de mindre friskolorna på landsbygden ofta tar ett stort samhällsansvar som är viktigt för den lokala bygden, säger Magnus Larsson.

– Vi kan ta flyktingvågen 2015 som ett exempel. Vi hade haft mycket svårt att klara av att erbjuda de nyanlända eleverna undervisning om inte Misterhults friskola hade ställt upp och tagit emot elever. Att då komma och säga i ett regeringsförslag att friskolorna inte tar samma ansvar som kommunala skolor är magstarkt, fortsätter han.

”Centerpartiet är mycket skeptiska till regeringens förslag även om vi delar ambitionen att få en mer likvärdig skola – men att slå undan benen för de mindre friskolorna är fel väg att gå”, står det i pressmeddelandet.

”I stället för att försämra villkoren för friskolorna så driver vi i Centerpartiet i stället att samma villkor ska gälla för kommunala skolor och fristående verksamheter”

ANNA ÖSTBORG

– Centerpartiet vill i stället se att det så kallade ”placeringsansvaret” i stället också ska innefatta huvudmän som är friskolor. Det skulle göra att det blir en bättre helhetsbild över skolkapaciteten i hela kommunen och skulle också bli ett incitament för mer dialog och ökad samverkan mellan kommunala huvudmän och fristående huvudmän, säger Anna Östborg.

”Tråkigt”

– I stället för att försämra villkoren för friskolorna så driver vi i Centerpartiet i stället att samma villkor ska gälla för kommunala skolor och fristående verksamheter. I stället för att fokusera på vem som är huvudman så vill vi fokusera på att det skall vara likvärdiga förutsättningar för alla elever och att fokus läggs på att det ska vara en verksamhet av hög kvalité. Det är tråkigt att regeringen väljer att se friskolor som en konkurrent till kommunala skolor i stället för att se dem som ett viktigt komplement, säger Anna Östborg.

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn