Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD) från Träthult: “Vi behöver mer kärnkraft”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Vad vill riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD), från Träthult utanför Fagerhult, göra när det kommer till de skyhöga drivmedelskostnaderna?

ON ställer frågan.

– Ja, vi har en reduktionsplikt på 30 procent, ungefär – och den kommer att öka ytterligare. Vi har sagt att vi vill sänka den till 14 procent. Och det är EU:s mål för år 2030. Därmed skulle vi sänka bränslepriserna med cirka tre kronor.

Vill ni sänka bränsleskatten också?

– Jo, det vill vi också göra. I budgeten som ligger nu har vi fått igenom en sänkning på 50 öre – men målet är en krona, i regeringsställning.

Carl-Wiktor Svensson tror på stora framgångar för Kristdemokraterna i höstens val.

“Många vill se en förändring när det gäller landsbygdens villkor”

CARL-WIKTOR SVENSSON (KD), RIKSDAGSKANDIDAT FRÅN TRÄTHULT I HÖGSBY KOMMUN

– I synnerhet på landsbygden. Kristdemokraterna har och har haft en väldigt bra landsbygdspolitik. Den har utvecklats mycket under det senaste halvåret – och den kommer att utvecklas ännu mer under de kommande tre–fyra månaderna.

– Många vill se en förändring när det gäller landsbygdens villkor. Energi- och drivmedelspriserna och den utökade byråkratin kring skogen, som vi såg nu senast, slår hårt. Det krävs att vi byter regering för att vi ska få ett annat synsätt.

Vad vill ni göra inom energipolitiken?

– För det första är det fel att lägga ned kärnkraften i den ordningen som man har gjort. Vi behöver ha balanskraft för att kunna vara konkurrenskraftiga i Sverige – och inte minst för att kunna sänka elpriserna när det inte blåser.

“Vi behöver mer kärnkraft”

– Vi behöver mer kärnkraft. Inställningen gentemot kärnkraftsproduktion måste förändras. Vi behöver ha stabila förhållanden, så att folk och investerare känner att man kan investera, med tanke på att det är en väldigt långsiktig investering. Vi måste kunna bygga på fler platser i Sverige – och framför allt våga investera på de platser där det finns kärnkraft i dag. Där är elnätet redan utbyggt.

I Oskarshamn, då, bland annat?

– Ja. Det är viktigt.

– Infrastrukturfrågan är också viktig i vårt län. Kalmar län är ett avlångt län med långa avstånd. Vi pratade om bränsleskatten – men vi måste faktiskt ha vägar som håller att åka på också. Då kan vi inte satsa alla pengar på höghastighetsbanor, ”Gökungen” som den satsningen kallas. Den suger ut anslagen till de regionala vägarna. Det är högst bekymmersamt. Vi måste peta ut Gökungen ur boet.

Kalmar län blir styvmoderligt behandlat hela tiden…

– Ja, så är det. Vi får inte mycket – i synnerhet inte utifrån vår geografi och utifrån vår folkmängd, säger Carl-Wiktor Svensson.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS