Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Riksdagsvalet: Knapp ledning för högerblocket efter otroligt jämnt val

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

VALET 2022

Söndagens riksdagsval blev, precis som opinionsmätningarna visat, otroligt jämnt mellan det rödgröna och blågula blocket.

I skrivande stund så leder Ulf Kristerssons (M) blågula block med 175 mandat mot Magdalena Anderssons (S) rödgröna block som ligger på 174 mandat.

På söndagskvällen påbörjades räkning av rösterna i de sammanlagt 6 578 valkretsarna. Med 94% av rösterna räknade så har det blågula blocket, med Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidat, ett litet övertag.

Valresultatet dröjer

Strax efter midnatt lät Valmyndigheten hälsa att ett valresultat först kan presenteras på onsdag. Innan dess ska bland annat utlandsrösterna räknas.

Trots ett visst underläge i mandatfördelningen erkände sig Magdalena Andersson inte besegrad.

– Varje röst ska räknas och det kommer att ta tid att få ett slutgiltigt resultat, sade Magdalena Andersson på partiets valvaka.

Magdalena Andersson S
Magdalena Andersson kan tvingas gå i opposition nästa mandatperiod men det återstår röster att räkna så allt kan hända. Foto: Mathias Hansson

Redo att bilda regering

På Moderaternas valvaka höll Ulf Kristersson tal där han uttryckte en förhoppning om att kunna samla ett underlag för att bilda en ny regering.

– Jag står redo att göra allt jag kan för att skapa en ny, stabil och handlingskraftiga regering för hela Sverige och alla medborgare, sade Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson M
Ulf Kristersson ser ut att bli Sveriges nya statsminister men vi får vänta några dagar på det slutliga resultatet. Foto: Moderaterna

Det preliminärt valresultat

Rösträkning pågår och 94% av rösterna har räknats. Uppdaterad 12 september 14:00:

  • Socialdemokraterna 30,5% (+2,2)
  • Sverigedemokraterna 20,6% (+3,1)
  • Moderaterna 19,1% (-0,7)
  • Centerpartiet 6,7% (-1,9)
  • Vänsterpartiet 6,6% (-1,4)
  • Kristdemokraterna 5,4% (0,9)
  • Miljöpartiet 5,0% (+0,6)
  • Liberalerna 4,6% (-0,9)
  • Övriga partier 1,5%

Preliminär mandatfördelning

Den preliminära fördelningen av de 349 mandaten i riksdagen fördelas med 175 till det blågula blocket och 174 till det rödgröna blocket.

Tre av de åtta partierna ökar antalet mandat, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Preliminär mandatfördelning. Grafik: SVT

Inget är klart

”Inget är klart förrän det är klart, så jag avvaktar”, säger Stihna Johansson Evertsson (C), riksdagskandidat från Högsby, när vi ber om en kommentar.

Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby kommun och etta på Centerns riksdagslista i Kalmar län. Foto: Peter A Rosén

Landsbygden vinnare

”Landsbygden ser ut att bli vinnare i det här valet, men än är inte allt klart”, svarar Carl-Wiktor Svensson (KD), riksdagskandidat från Träthult mellan Högsby och Fagerhult, när vi ber om en kommentar.

Carl-Wiktor Svensson KD
Carl- Wiktor Svensson (KD). Foto: Pierre Stjernfeldt

Ser lovande ut

”Det återstår som sagt tillräckligt många röster som blir färdigräknade på onsdag. Då har vi en bättre bild. Sett till Region Kalmar så tycker jag att det ser lovande ut i flera kommuner där vi går framåt i alla tre valen. Men som sagt, vi får återkomma till ytterligare kommentarer när vi har ett slutligt valresultat”, säger Lars Engsund (M), riksdagskandidat från Oskarshamn.

Foto: Mathias Hansson, Socialdemokraterna & Moderaterna (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS