Riksidrottsförbundet om IOKs beslut: ”Djupt olyckligt och olägligt”

Riksidrottsförbundet om IOKs beslut: ”Djupt olyckligt och olägligt”

2023-01-26 Av av Oskarshamns-Nytt

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

SPORT

Internationella olympiska kommittén, IOK öppnar upp för att ryssar och belarusier ska kunna tävla i kommande OS under neutral flagg. ”Vi ser inget skäl att ändra vår ståndpunkt”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

– Det är djupt olyckligt och olägligt i en stund där vi behöver fortsätta visa vår solidaritet med Ukraina, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sista ordet inte sagt

De nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och nationella idrottsförbunden enades under hösten 2022 om att uppmana samtliga internationella idrottsorganisationer att fortsätta utesluta ryska och belarusiska idrottare och funktionärer.

– Vi ser inget skäl att ändra vår ståndpunkt. Att IOK nu öppnar för att ryssar och belarusier ska kunna delta på OS 2024 visar att olika krafter utanför IOK vill få till en förändring. Det finns anledningar att tro att det sista ordet inte är sagt i den här frågan.

Uppmanar inte till bojkott

Riksidrottsförbundet kommer inte uppmana idrotter eller idrottare till bojkott.

– Nej, inte bojkott såsom det ser ut nu. Skulle FN och/eller EU införa bindande bojkotter gentemot Ryssland och Belarus som innefattar idrottsområdet så kommer vi att följa dessa i enlighet Riksidrottsförbundets riktlinjer säger Björn Eriksson.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: