Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Rolf Lindström (M): ”Det är vansinnigt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Kön till LSS-boenden växer i Oskarshamns kommun – samtidigt står det nya LSS-boendet – med sex lägenheter – i Gröndal, i Oskarshamn, alltjämt tomt, sex månader efter invigningen.

– Det är vansinnigt att ett nyproducerat hus ska stå tomt i ett halvår, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M), bilden, på en pressträff på torsdagen.

AP Omvårdnadsgruppen, som skulle ha drivit verksamheten, tvingades ge upp på grund av att man fick vänta oväntat länge på sitt tillstånd.

Nu har ett annat bolag, Agaton Omsorg – som är nystartat, fått chansen.

Man har ansökt om att få bedriva verksamhet i de aktuella lokalerna – och det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ger tillstånd.

”Är lite irriterade”

– De tar över AP:s tänkta tillstånd, är det tänkt. Men Agaton måste också få sitt tillstånd, från IVO. Förvaltningen för en dialog där. Vi, politiker, och tjänstemännen är lite irriterade, om man säger så. Det har tagit lång tid. Jag var själv på invigningen av bygget i maj – och nu har vi snart jul och vi vill inte riskera ett vite. Men Agaton är verksamma på andra ställen – och de har försäkrat att dialogen med IVO går bra och förhoppningsvis har Agaton fått sitt tillstånd vid årsskiftet, säger Rolf Lindström.

– Vi har som plan att placera fyra brukare där (ett beslut som skulle halvera kön till LSS-boende). Planen är också att bygga ett eget boende, om det visar sig att vi har ett så stort behov att vi kan fylla ett helt boende med sex platser. Samtidigt ska vi kunna köpa platser hos privata aktörer – då får vi en bra mix, tillägger han.

LSS-boende i Gröndal, Oskarshamn.
Det nya LSS-boendet i Gröndal, Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

I kommunens rapport till IVO för tremånadersperioden juli–september gällande beviljade insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om service till vissa funktionshindrade (LSS) som inte har verkställts inom tre månader efter beslut, kan man läsa att 33 beslut har rapporterats som ej verkställda.

  • 27 beslut gäller särskilt boende, varav tre är verkställda – en avvaktar inflyttning, nio har fått erbjudande, men tackat nej och är efter ny bedömning kvar i kön. Fem har återtagit ansökan och övriga nio väntar på erbjudande.
  • Två beslut avser korttidsboende, varav en har tackat nej och är efter ny bedömning kvar i kön.
  • Ett beslut avser kontaktfamilj och har återtagit ansökan.
  • Tre beslut avser kontaktfamilj, varav två är verkställda och en har återtagit ansökan.

Inom LSS är det 16 beslut som rapporterats som ej verkställda:

  • Åtta beslut avser bostad med särskild service, varav ett är verkställt.
  • Fem beslut avser kontaktperson, varav två är verkställda.
  • Ett beslut avser korttidsboende, som är verkställt.
  • Ett beslut avser ledsagare, som är verkställt.
  • Ett beslut avser stödfamilj, som ej är verkställt.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS