Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Rolf Lindström (M) om Nymålen: ”Samarbetet med Bokskogen har hackat ordentligt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Ingemar Lennartsson (KD) tog upp Nymålen-frågan under måndagens budgetfullmäktigemöte i Oskarshamn.

– Jag vill att socialnämndens ordförande, Rolf Lindström (M), redogör för hur läget är med Nymålen. För närvarande finns det, enligt vad jag vet, inga djur där ute. Och Nymålen är – och har varit – en fantastiskt bra verksamhet. Jag hoppas verkligen på en fortsättning. Men tar man bort djuren, så blir det inte samma verksamhet, sa han.

Ingemar Lennartsson (KD) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Ingemar Lennartsson (KD). Arkivfoto: Peter A Rosén

Rolf Lindström svarade:

– Tack för din fråga, Ingemar. Avtalsmässigt så finns det ett avtal mellan regionen (Region Kalmar län) och kommunen angående verksamheten i Nymålen. Sedan finns det ett avtal mellan dessa två och tekniska kontoret angående byggnader och mark. Till detta finns det en överenskommelse med Kulturföreningen Bokskogen angående djurhållningen. Den överenskommelsen har gällt i tre år och går ut nu den 31 december. I pressen har det, felaktigt, målats upp att vi har ett avtal med Bokskogen. Det finns inte något sådant avtal. Avtalet sträcker sig över tre år – och det finns ingen uppsägningstid, sa Rolf Lindström, som berättade att man därför tar bort djuren nu.

Rolf Lindström (M). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Jag utesluter inte djur i framtiden”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

– Regionen och kommunen ska nu undersöka möjligheterna och i vilken form verksamheten ska bedrivas. För vi får komma ihåg att det är så lätt att säga att Nymålen är djuren, punkt slut. Det finns även mycket annan verksamhet där. Jag utesluter inte djur i framtiden. Absolut inte – men vi måste ha en översyn över verksamheten. Sedan ska vi inte sticka under stol med att samarbetet med Bokskogen har hackat ordentligt. Vi har arbetsmiljöproblem inom socialförvaltningen – och det rör sig om rena trakasserierna när det gäller dem som jobbar där ute. Vi har personal som får begära överfallslarm, för det fungerar inte. Det är en ganska allvarlig situation där ute. Jag värnar definitivt om djuren – men vi måste ha en översyn kring hur djurhållningen ska ske i framtiden, sa Rolf Lindström.

”Lite sent”

– Tack för svaret, Rolf. Men jag tycker att det är lite sent, för nu är det snart 1 januari. Men när det gäller den här typen av förändringar, så kunde man kanske ha tänkt på det ett halvår i förväg. Nu blir det en förändring där som inte är bra för dem som går dit – under kanske ett halvår framåt. Så jag vädjar verkligen om att man tar tag i detta så fort som möjligt, sa Ingemar Lennartsson.

”Problematiken har accelererat under det senaste halvåret”

Rolf Lindström

– Jag delar din uppfattning, Ingemar, om att vi ska ha en välfungerande verksamhet. Och vi utesluter inte djur. Men det jag beskrev nyss, är att problematiken har accelererat under det senaste halvåret. Och då måste vi se över verksamheten. Jag är mån om brukarna – de ska få en bra vård. Och vi ska ha en sysselsättning – men vår personal ska inte sköta djur i huvudsak, på bekostnad av att ge folk sysselsättning och vård, svarade Rolf Lindström.

Gården Nymålen, utanför Oskarshamn
Nymålen. Arkivfoto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS