S, C och V sträcker ut en hand till oppositionen i Region Kalmar län: Vill lägga stridsyxorna åt sidan

S, C och V sträcker ut en hand till oppositionen i Region Kalmar län: Vill lägga stridsyxorna åt sidan

2022-12-15 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

LÄNET

”Region Kalmar län, likt landet och omvärlden i stort befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Hög inflation, stigande räntor, en världsmarknad i gungning och ökade pensionskostnader. Samtidigt ligger regionen i topp när det gäller nöjda patienter, kostnadseffektiv vård och Sveriges bästa sjukhusmat. Ska regionen klara av att hålla i de goda resultaten krävs seriositet och ett ansvarstagande ledarskap”, skriver majoritetspartierna – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

”Det är ett betydligt tuffare ekonomiskt läge nu än tidigare”

Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen

– Det är ett betydligt tuffare ekonomiskt läge nu än tidigare. Vi har sparat i ladorna och kan nu stå emot. Men om vi ska fortsätta att uppnå långsiktig stabilitet i vår region och hålla i de goda resultaten behövs politisk samsyn. Under pandemin samarbetade vi över partigränserna och detta allvarliga politiska läge befogar liknande partigränsöverskridande arbete. Allt tyder på att vi har tuffa år framför oss, vi i S-C-V-majoriteten vill vara transparenta och ser därför gärna att oppositionen finns med. Vi sträcker ut en hand till oppositionen för att skapa politisk samsyn i detta läge. Är oppositionen beredd att ta ansvar och ta tuffa beslut om det behövs?

Det undrar regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S).

Angelica Katsanidou (S)
Angelica Katsanidou (S). Arkivfoto: Peter A Rosén

”Kostnadsdrivande förslag”

– Det som vi hittills har sett från oppositionen är idel kostnadsdrivande förslag. Detta samtidigt som oppositionen i form av M och KD ett antal gånger har föreslagit en ”kriskommission” och återhållsamhet. Är oppositionen beredd att ta ansvar och ta tuffa beslut om det behövs? Eller kommer vi fortsatt att se tomt prat om återhållsamhet och kriskommissioner? Nu befinner vi oss i helt annat läge med en regering som inte värnar om välfärden. Vi ser därför gärna gemensamma tag för att ta oss genom detta. Vi hoppas att oppositionen är med på tåget och inte kvar på perrongen, säger regionstyrelsens viceordförande Karin Helmersson (C).

Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

– Regionens ekonomi är i grunden stabil. Det är därför som vi i nuläget kunnat slippa smärtsamma nedskärningen. Men håller lågkonjunkturen och regeringens likgiltighet gentemot välfärden i sig kan vi hamna i ett ännu svårare läge. Som politiker i Region Kalmar län behöver vi göra det bästa för länsborna och i nuläget bedömer vi i S-C-V-majoriteten att det innebär att lägga stridsyxorna åt sidan och samarbeta för att ta oss genom den här ekonomiskt svåra tiden, säger regionrådet Lena Granath (V).

Foto: S-C-V (översta bilden)

Dela gärna artikeln med dina vänner: