Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så firas Fettisdagen runt om i världen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En av årets högtider är äntligen här: Fettisdagen. I Sverige firar vi vanligtvis fettisdagen med semlor men i andra länder firar man med allt från ärtsoppa och pannkakor till karnevaler.

Fettisdagen är en kristen tradition som infaller tisdagen efter fastlagssöndagen. Fettisdagen infaller alltid 47 dagar före påsk vilket medför att dagen är rörlig i kalendern. Den kan således infalla när som mellan den 3 februari och 9 mars. I år firas fettisdagen den 21 februari.

Semla eller fastlagsbulle?

Namnet fettisdag syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen och ordet härrör ända sen 1594. I Sverige firar vi fettisdagen med att äta semlor, eller fastlagsbulle som det även kallas i södra delarna av landet och i Svenskfinlandsområdet enligt Wikipedia.

Bullarna äts oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida som ett trekantslock, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. Ibland serveras de i varm mjölk enligt en tradition från 1700-talet, och kallas då hetvägg. På senare år har det dykt upp en massor med olika varianter på semlan, allt från wraps till bakelser, men en traditionell semla står fortfarande högst i kurs.

Fettisdagen världen runt

I Sverige äter vi alltså semlor på fettisdagen men en isländsk tradition är att äta ärtsoppa och saltat kött och i Frankrike kallas dagen Mardi gras vilket betyder fet tisdag.

I några länder, såsom Litauen där kallas dagen Užgavėnės, och Storbritannien och andra engelsktalande länder kallas dagen för Shrove Tuesday eller Pancake Day, och då äts det såklart pannkakor. I Österrike och Tyskland heter dagen Faschingsdienstag och firas med fest och karneval.

Läsarfråga

Hur äter du helst din semla?

Foto: Johanna Morina

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS