Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Skatteverket: Så gör du för att få skatteåterbäringen i mitten av april

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Mellan den 4 mars och 8 mars kommer årets deklaration till den digitala brevlådan för alla som tar emot Skatteverkets post digitalt. Totalt är det nästan 8,4 miljoner deklarationer som skickas ut i år, och de flesta får den digitalt. Deklarationstjänsten öppnar den 19 mars.

Totalt är det 8 372 801 personer som får sin deklaration digitalt eller på papper i år. Pappersdeklarationerna tar längre tid att trycka och distribuera och kommer därför senare. De skickas ut mellan den 15 mars och 15 april.

– Men även den som får pappersdeklaration kan med e-legitimation logga in och ta del av sin förifyllda deklaration digitalt på Mina Sidor från den 8 mars, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Få skatteåterbäring i mitten av april

Deklarationen kommer att visas som pdf på Mina sidor efter att utskicket till digital brevlåda är klart. Deklarationstjänsten öppnar den 19 mars. Den som ska godkänna de förifyllda uppgifterna utan ändringar eller tillägg kan få sin eventuella skatteåterbäring redan den 9–12 april. Det gäller om deklarationen godkänns utan ändringar eller tillägg i appen, e-tjänsten, med sms eller telefon senast den 3 april.

Nytt för i år är att den som får kvarskatt också kan få sitt slutskattebesked redan i april, om deklarationen godkänns digitalt utan ändringar eller tillägg senast den 3 april. Orsaken till förändringen är att de som får kvarskatt och de som får skatt tillbaka ska behandlas lika. Den som får sitt slutskattebesked i april har sista betalningsdatum den 12 juli, vilket kommer att framgå av slutskattebeskedet.

Enkelt och snabbt

Den som fått koder med sin digitala deklaration kan använda dem för att godkänna via sms eller telefon eller i appen eller e-tjänsten, på samma sätt som den som får på papper. Koder kan användas för att godkänna de förifyllda uppgifterna i deklarationen och för att göra reseavdrag, men inte för andra ändringar eller för den som ska lämna en bilaga.

– För den som bara ska godkänna kan det vara ett enkelt och snabbt sätt. Men glöm inte att kontrollera uppgifterna i deklarationen. Om en uppgift inte stämmer är det viktigt att kontakta den som lämnat uppgiften, till exempel arbetsgivare eller bank, så att de kan rätta den felaktiga uppgiften tills deklarationstjänsten öppnar den 19 mars. Det är en förutsättning för att kunna godkänna utan ändringar och få skattepengar i april säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket. 

Deklarera via e-tjänsten
Deklarera enkelt och smidigt via e-tjänsten. Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket

Viktiga datum

4-8 mars: Deklarationen skickas till digitala brevlådor

15 mars-15 april: Pappersdeklarationen skickas ut

19 mars: Deklarationen öppnar

3 april: Senaste dagen att godkänna för att få pengar i april

9-12 april: Skatteåterbäring för dem som får pengar i april

2 maj: Sista dag att deklarera

12 juli: Sista dag att betala kvarskatt för den som får sitt slutskattebesked i april.

12 september: Sista dag att betala kvarskatt för den som får sitt slutskattebesked i juni. Eget datum kommer att framgå på slutskattebeskedet

Foto: Fialotta-Bratt/ Skatteverket

+1
19
+1
3
+1
2
+1
4
+1
2
+1
3
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS