Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så kan handeln i Mönsterås överleva coronajulen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS

“Lagom till att ett visst ljus började skymtas i slutet av tunneln kom den andra vågen. Coronapandemin har redan slagit hårt mot handeln i Mönsterås och nu väntar en osäker julhandel. Företrädare för Centerpartiet på tre olika politiska nivåer, träffade företrädare för Mönsterås Handel på ett digitalt möte på tisdagen”, skriver Centerpartiet i ett pressmeddelande på torsdagen.

“Fredric Reffel, Mönsterås Handel, inledde med att ge sin bild av hur den lokala handeln påverkats av coronapandemin. Det var en tydlig bild, som vittnade om minskade intäkter, svårigheter att kunna använda sig av de statliga stöd som delats och delas ut och en farhåga inför julhandeln. Bland annat berättade han att det enda stödet som haft reell betydelse för ensamföretagarna och de små företagen bland handlarna i köpingen är de sänkta arbetsgivaravgifterna.”

– Det gjorde att pengar som annars skulle gått till skatt, istället kunde användas till löner. På så sätt kunde många fortsätta att driva sina företag, säger Fredric Reffel.

“Det är inte i affärerna i Mönsterås som trängseln är störst, här kan man för det mesta handla utan att trängas”

FREDRIC REFFEL, MÖNSTERÅS HANDEL

Snart drar julhandeln igång på allvar och Fredric Reffels förhoppning är att så många som möjligt väljer att stödja sina lokala affärer.

– Det är inte i affärerna i Mönsterås som trängseln är störst, här kan man för det mesta handla utan att trängas. Vi har också coronasäkrat våra affärer. Men vi skulle vilja uppmana så många som möjligt att göra sina inköp tidigt, för att undvika trängsel de sista dagarna före jul, säger han.

Anders Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Mönsterås, är också inne på linjen att gynna den lokala handeln. Som ett led i att sprida ut julhandeln över längre tid, funderar han på om kommunen skulle kunna dela ut sin julklapp till anställda, ett presentkort, tidigare än vanligt.

Han ser också problemet med att de statliga stöden ofta missar företagare på små orter.

“Tydligt hur svårt det är”

Det är inte i affärerna i Mönsterås som trängseln är störst, här kan man för det mesta handla utan att trängas.

Det är inte i affärerna i Mönsterås som trängseln är störst, här kan man för det mesta handla utan att trängas.

– Det är tydligt hur svårt det är att träffa småföretag med den här typen av åtgärder, oavsett vilken bransch det handlar om. Generellt är det så att småföretagen missas i diskussioner kring näringsliv, säger han.

Karin Helmersson (C), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, blev nöjd när hon fick höra att Mönsterås Handel sökt och beviljats närmare 100 000 kronor för marknadsföring, från Region Kalmar län.

“Det var väldigt skönt att höra att de stöd vi tagit fram i Region Kalmar län fungerar och når ut”

KARIN HELMERSSON (c), ORDFÖRANDE I REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN

– Det var väldigt skönt att höra att de stöd vi tagit fram i Region Kalmar län fungerar och når ut. Jag hoppas att vi ska kunna vidareutveckla det och fortsätta kunna hjälpa länets lokala företag, säger hon.

Med på mötet var också Anders Åkesson (C), riksdagsledamot för Kalmar län. Det han tog med sig från det digitala mötet var just delen kring de statliga stöden och att de sänkta arbetsgivaravgifterna hade varit den effektivaste åtgärden för Mönsterås handlare.

“Håller honom uppdaterad”

– Det här kommer jag att ta med mig till vår ekonomiskpolitiske talesperson, Rickard Nordin. Vi riksdagsledamöter från Centerpartiet håller honom uppdaterad och ger honom information om hur läget ser ut i våra respektive regioner. Jag vet att han kommer att uppskatta den här informationen och använda den i de förhandlingar han för med regeringens företrädare, säger Anders Åkesson.

TEXT & ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS