Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många fick TBE-smitta i fjol i länet

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Allt fler svenskar insjuknar i den fästingburna TBE-smittan. Men i Kalmar län är det fortfarande bara enstaka sjukdomsfall per år. “Vi rekommenderar alla som rör sig i gamla och nya riskområden att vaccinera sig”, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Antalet fall av den fästingburna smittan TBE ökar år för år. Det som driver ökningen är framför allt att fästingarna breder ut sig över ett allt större geografiskt område.

Men Kalmar län är fortfarande relativt förskonat. Förra året rapporterades fem TBE-fall i länet.

Två av tolv kommuner

För tio år sedan var fästingproblemen nästan helt isolerade till Mälardalstrakten. Tre av fyra TBE-fall registrerades i Södermland och Uppland. I dag står övriga landet för över hälften av all TBE-smitta. Under 2022 rapporterades smittan i elva kommuner i landet som aldrig tidigare haft några fall.

Under förra året rapporterades TBE-fall i två av tolv kommuner i Kalmar län. Flest fall noterades i Kalmar kommun och Västervik, men ingen kommun hade fler än två smittade. Då är det platsen där personen smittats som avses.

KommunAntal TBE-fall 2022
Kalmar2
Västervik2
Borgholm0
Emmaboda0
Högsby0
Hultsfred0
Mönsterås0
Mörbylånga0
Nybro0
Oskarshamn0
Torsås0
Vimmerby0
Avser kommunen där personen tros ha smittats. Källa: Folkhälsomyndigheten

TBE-fallen ökar

Antalet fall varierar en del från år till år, men Folkhälsomyndigheten uppskattar att incidensen av TBE ökar med omkring fem procent per år. Det motsvarar en fördubbling vart femtonde år.

– Det bästa är såklart att förebygga att drabbas av fästingburna sjukdomar, men det kan vara bra att veta att borreliainfektion och TBE till följd av fästingbett kan täckas av en personförsäkring om man har det, säger Jenny Grimstig, personskadechef på If.

Vid fästingbett – tänk på detta:

  • Ta bort fästingen så fort som möjligt för att minska risken för att drabbas av borrelia. Om fästingen bär på TBE överförs det direkt när den biter sig fast. Om du vistas i riskområden bör du därför vaccinera dig, det gäller även små barn.
  • Ta bort fästingen med pincett, fästingborttagare eller naglarna. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen. Dra rakt ut utan att vrida.
  • Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.
  • Kontakta vårdcentral om det uppstår en rodnad en vecka eller senare efter bettet, och som växer till mer en fem centimeter i diameter. Det kan vara tecken på borreliainfektion.
  • Kontakta vårdcentral om du får feber, huvudvärk, är ovanligt trött och har värk i muskler eller leder en tid efter fästingbettet. Det kan ofta ta en till fyra veckor innan symtomen visar sig.
  • Mörka kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder. Skydda dig genom att ha på dig mörka och täckande kläder. Det kan till exempel vara en långärmad tröja, långbyxor och strumpor. Ha heltäckande skor på fötterna, helst stövlar.

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS