Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många hyreslägenheter ska byggas i Kikeboskolan i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Markanvisningstävlingen gällande Kikeboskolan i Oskarshamn är nu avgjord.

GBJ Bygg AB (GBJ Samhällsfastigheter AB) vann.

Nu ska ett köpeavtal utarbetas med vinnaren, som har erbjudit sig att köpa fastigheten för 4 270 000 kronor.

Bolaget vill ha hyreslägenheter i byggnaden.

“Stort engagemang”

”Det vinnande förslaget uppvisar ett stort engagemang för byggnadens historiska värden. Det lägger stor vikt vid att bevara, eller i flera fall återställa, skolans exteriör så intakt som möjligt. De få tillägg som föreslås är nödvändiga för att skapa bra boendemiljöer. Balkonger är ett exempel, men här poängteras att dessa ska utformas på ett sätt som passar byggnaden. Det redovisas också att man vill bevara flera av de invändiga historiska detaljerna som finns i byggnaden. Man avser också att samarbeta med en certifierad byggnadsantikvarie i hela processen för att ytterligare säkra upp byggnadshistoriska kvaliteter i renoveringen”, står det i bedömningsgruppens motivering, som är undertecknad av Erik Hjertqvist vid samhällsbyggnadskontoret.

Drygt 30 lägenheter

”I konceptet med enbart hyresrätter når man upp i drygt 30 lägenheter. Samtliga har tillgång till egen uteplats eller balkong och en del har egen entré. Samtliga lägenheter kan nås via hiss. Den idag igenbyggda lanterninen öppnas upp och blir en central hall/lounge för de boende. Detta är en återställning till skolans ursprungsarkitektur då det också var öppet till nock i denna del. Förslaget uppvisar en grönskande utemiljö med stor vikt på möjlighet till social samvaro. Gemensamt växthus, boulebana och grillplats är exempel på detta, Väderskyddade cykelplatser på gården med möjlighet till laddning är ett värdefullt inslag som underlättar för de boende att välja cykeln som färdmedel. Sammantaget visar förslaget på en mycket väl genomarbetad helhetslösning för fastigheten. Vi bedömer att detta är ett mycket bra sätt att varsamt utveckla den för Oskarshamn värdefulla byggnaden och kunna bevara den in i framtiden”, står det i motiveringen.

Kommunen lägger 2,5 miljoner kronor på sanering av marken och ytor inomhus.

Kommunstyrelsen upphävde därmed det tidigare rivningsbeslutet, som aldrig hann gå vidare från kommunstyrelsen till fullmäktige.

Jan Johansson och Linda Ernström i Sverigedemokraterna yrkade på att EA Fastigheters ombyggnadskoncept skulle antas.

EA:s koncept är kooperativa hyresrätter för seniorer.

”Det finns en stor efterfrågan på seniorboende i kommunen och vi tror att det kommer att vara så en lång tid framöver”, skriver Jan Johansson och Linda Ernström i yrkandet.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS