Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Matprischocken har kostat miljarder för hushållen – så kan du hjälpa till att sänka matpriserna

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

65 miljarder kronor.

Så mycket har matprischocken kostat för svenska hushåll under de senaste två åren. Totalt sett har matpriserna ökat med 2,4 procent de senaste tolv månaderna enligt Matpriskollen.

Enligt den oberoende sajten Matpriskollen så har matrpriserna stabiliserats något under maj månad efter två års kraftiga ökningar. I maj ökade priserna med 0,1 procent. Choklad, olja och blomkål har ökat mest medan frukt och bär blivit billigare.

Fortsatt hög prisnivå

Enligt Matpriskollen så har matkostnaderna för svenska hushåll ökat med över 65 miljarder kronor de senaste två åren.

– Varje procentenhet i prisökningar innebär ungefär tre miljarder kronor dyrare dagligvaror så det rör sig om ganska stora summor även om vi de senaste åren tyvärr sett betydligt högre ökningar än så. Totalt rör det sig om en ökning på ungefär 23 procent på matrelaterade produkter sedan januari 2022, säger Ulf Mazur, vd på Matpriskollen.

Ica lovade sänkta priser

I januari lovade Ica en miljardsatsning för att sänka matpriserna med start i mars månad men ännu är det inget som märks på kvittot. Istället så har priserna på Ica ökat med 0,4 procent de senaste månaderna. Priserna hos övriga butikskedjor har legat stabilt.

– En handlare sänker inte priset om kunderna kommer tillbaka. Vi måste vara multilojala och jämföra priserna mellan olika butiker. Då tvingar man de dyrare att sänka priserna för att inte tappa kunder, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Foto: Freepik

+1
18
+1
1
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS