Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många miljarder sätts in på svenskarnas premiepensionskonton – då kan du se dina…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

EKONOMI

13,8 miljarder kronor.

Så mycket kommer att sättas in på pensionsspararnas och pensionärernas premiepensionskonton.

På torsdagen påbörjade Pensionsmyndigheten insättningar av 13,8 miljarder kronor till pensionsspararnas och pensionärernas premiepensionskonton. Det är främst fondrabatter och arvsvinster som sätts in samtidigt som premiepensionsavgifter dras.

För att få delta med en fond på premiepensionens fondtorg så lämnar fondbolagen rabatt på fondavgifterna. Fondrabatten uppgår till 6,5 miljarder kronor 2024. Fondrabatten betalas in till pensionssparare och pensionärer varje år och används sedan till att köpa ytterligare andelar enligt gjorda fondval.

Pengar även från avlidna

Dessutom betalas 7,8 miljarder kronor in som arvsvinster. Det är pengar från personer som avled förra året och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer.

– Arvsvinster är pengar från avlidna som inte hade valt efterlevandeskydd för sin premiepension. Istället fördelas då den kvarvarande premiepensionen tillbaka till alla sparare och pensionärer med premiepension, säger Anna Gasslander som är chef för fondhandel på Pensionsmyndigheten.

Handel av nya fondandelar

Köpen av nya fondandelar startar nu på måndag den 20 maj. Fondbyten som beställs efter den 16 maj genomförs efter avslutad fondhandel, troligtvis på onsdag den 22 maj för de flesta. Många fonder påverkas också av helgdagar vilket fördröjer fondhandel ytterligare ett par dagar efter den 22 maj.

För att finansiera administrationen av premiepensionssystemet så tas en årlig avgift av pensionsspararna. Avgiftsuttaget är totalt 529 miljoner kronor 2024 eller 0,027 procent av kapitalet men med ett tak på 139 kronor per sparare, vilket motsvarar cirka 63 kronor per person i genomsnitt.

Fakta om insättningen 2024 (siffror från 2023 inom parentes):

  • Fondrabatt: 6 522 miljoner kronor (6 262 miljoner kronor)
  • Arvsvinst: 7 798 miljoner kronor (6 668 miljoner kronor)
  • Överföringsvinst: 12 miljoner kronor (11 miljoner kronor)
  • Avgift: -529 miljoner kronor (-441 miljoner kronor)
  • Total insättning: 13 791 miljoner kronor (12 500 miljoner kronor)
  • Antal konton: 8 361 000 (8 180 000).

Den kapitalviktade fondavgiften var i genomsnitt 0,12 procent av förvaltat kapital 2023. Utan fondtorgets rabatt hade den genomsnittliga kapitalviktade avgiften istället varit 0,44 procent.

Premiepensionspengar
Pensionen består av flera delar med inkomstpension och premiepension i basen. Sen har vissa tjänstepension och många har även ett eget pensionssparande. Grafik: PPM & Freepik

FAKTA / Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 378 miljarder kronor till 2,3 miljoner pensionärer, genomför cirka 880 000 fondbyten och skickar ut 8 miljoner orange kuvert. Vi är drygt 1 700 medarbetare på 8 orter.

Foto: Imgur

+1
3
+1
0
+1
2
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS