Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så många svenskar dricker för mycket alkohol enligt ny rapport

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

41 procent av svenskarna, vilket motsvarar cirka tre miljoner, dricker så mycket alkohol att det räknas som riskbruk, enligt en ny rapport som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, publicerat.

Gränsen för hur mycket alkohol man ska dricka för att räknas som ett riskbruk kommer från Socialstyrelsens nya riktlinjer som presenterades i september 2023.

Den nya gränsen ligger på tio standardglas per vecka eller fyra glas per tillfälle minst en gång i månaden. Ett standardglas definieras som antingen 33 cl starköl, ett litet glas vin, 50 cl folköl eller 4 cl sprit.

Underskattar mängden

Enligt CAN:s siffror passerar alltså en majoritet av svenskarna som dricker alkohol den gränsen.

– Vi vet också av tradition att folk underskattar sitt drickande så siffran är förmodligen högre, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning i en intervju med DN.

Kvinna som säger nej till mer alkohol
Ett standardglas definieras som antingen 33 cl starköl, ett litet glas vin, 50 cl folköl eller 4 cl sprit. Foto: Freepik

FAKTA / SÅ HAR CAN RÄKNAT

Det är 2,6 miljoner vuxna svenskar som har den ena sortens riskdrickande (ofta och lite). Sedan tillkommer 0,7 miljoner vuxna svenskar som dricker mycket vid ett och samma tillfälle – den andra sortens riskdrickande. Summa 3,3 miljoner vuxna svenskar med ett riskbruk.

Foto: Freepik

+1
2
+1
0
+1
1
+1
13
+1
1
+1
1
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS