OSKARSHAMN
7,4 procent, över två år.
Så mycket får Scaniaarbetarna i Oskarshamn och övriga jobbare inom industrin i Sverige i löneförhöjning, som lägst.
Beskedet kom på en presskonferens på fredagskvällen.
“Avtalen ger ett värde på 4,1 procent den 1 april 2023 och 3,3 procent den 1 april 2024”, skriver Dagens Nyheter, DN.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson konstaterar att det här är klart högre jämfört med tidigare år.
– Visst, man hade kunnat önska sig ännu mer, men vi har nått ett bra resultat. Inflationen kommer vara hög under 2023, vilket innebär att det inte blir någon reallöneökning under 2023, säger hon på en presskonferens, enligt DN, som skriver att hon “flaggar för att det kan bli reallöneökningar under 2024 i stället”.
“Det första året höjs lägstalönerna med 1 350 kronor.”
“För IF Metall, GS och Livs innehåller avtalen en låglönesatsning 1 april 2024 där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 28 211 per månad får en högre lönepott”, skriver industrifacken i ett pressmeddelande.
“Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna, säger att det är en historiskt hög nivå men beskriver samtidigt 2023 som ett “förlorat år”. Han säger också att man tror att avtalet ska minska inflationen”, skriver DN.
– Vår bedömning är att vi bidrar till en inflationsdämpning, säger han, enligt DN.
Löneavtalet för industrin, det nya så kallade märket, är vägledande för hela lönerörelsen på den svenska arbetsmarknaden.
”LO står bakom industrins avtal med krav på att få igenom de högsta löneökningarna i Sverige i modern tid – och en höjning av de lägsta lönerna”, skriver LO i ett pressmeddelande på lördagen. |
LO konstaterar, bland annat, att det finns en satsning på lägstalönerna det första året och för LO-förbunden en satsning på låglöneområden det andra året. ”LO-styrelsen rekommenderade industrins förbund att ställa sig bakom kraven”, skriver LO. – Det är den högsta löneökningstakt per år svenska fackförbund fått igenom i modern tid. I LO är vi som samordnar oss överens om att kroka arm för att driva igenom dessa nivåer på alla våra avtalsområden. Ingen motpart ska tro att de kan stå emot oss, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. – Vi är också överens om att stötta varandra för att höja de lägsta lönerna och stå upp för en satsning på lågavlönade delar av arbetsmarknaden. Vi vet att arbetsgivare starkt ogillar satsningar på låga löner. Men nu har vi lovat varandra att få igenom det här och vi ska se till att driva igenom det, tillägger han i uttalandet. |
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare