Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Så mycket julmat slängs – stjärnkocken Paul Svenssons bästa tips för att minska svinnet

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Svenskar bosatta i södra mellersta Sverige räknar med att spendera 2288 kr på julmat i år. Samtidigt slängs hela 14 procent av maten efter firandet, till ett värde av 320 kronor.  Vilket är mindre än det svenska genomsnittet på 370 kronor. Det visar en ny undersökning från HelloFresh. Den hållbara stjärnkocken Paul Svensson delar sina bästa råd för att hjälpa till att ta kontroll över matsvinnet och kostnaderna i jul.

En ny undersökning från HelloFresh och YouGov visar att personer i södra mellersta Sverige räknar med att spendera 2288 kr på julmat i år. Men all mat som inhandlas, äts inte upp under julfirandet. Tre av tio (30%) uppger att de slänger mat som blir över från julbordet. I genomsnitt hamnar 14 procent av den inhandlade julmaten i soptunnan, till en kostnad av 320 kr. Vilket däremot är en lägre kostnad än det nationella genomsnittet, som är 370 kronor.

Viktigast av allt: Planering

Prisökningarna på mat under den senaste tiden verkar få svenskar i södra mellersta Sverige att göra förändringar i jul. Nära var fjärde (23%) kommer försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre och nästan lika många (19%) kommer servera färre rätter. Enligt Paul Svensson är planeringen det viktigaste när det kommer att minska sitt matsvinn och dra ner på kostnader.

– Det viktigaste av allt är planering och beräkning av portioner inför julen. Men släng inte din inköpslista efter att du har handlat, för du är faktiskt inte klar där. Spara istället inköpslistan för att ta en titt på den efter jul för att se vad du kan minska till nästa firande. Det är ett enkelt sätt att bli mer medveten om sitt konsumtionsmönster, säger Paul Svensson.

Rester är alltid förberedelse för nästa måltid

Den största anledningen till att julmaten slängs, är för att hushållen inte hinner äta upp all mat (39%). Vidare tröttnar var tredje på julmat (32%) och längtar efter andra typer av maträtter. Men att maten slängs på grund av dessa anledningar går att undvika, Julskinkan som är den stora favoriten på julbordet men också maträtten som lämnar mest rester* går att använda i många olika typer av maträtter som pasta, gratänger eller grytor, även efter jul. Du kan också strimla resterna och använda som topping till nyårsdagens pizza.

Årets julklapp – matlådan

Vidare rekommenderar Paul Svensson att du ska agera snabbt när du inser att julmaten kommer lämna rester som du inte hinner äta upp. Gör matlådan till årets julklapp och skicka hem dina gäster med en doggy bag, fylld med de fantastiska smakerna från julfirandet. På så sätt tar du bättre hand om både miljön och skänker dina nära och kära något att se fram emot under mellandagarna. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade.

Skippa buffén för att sänka kostnaderna

Det kan vara värt att fundera över upplägget för årets julbord, att servera buffé ger nämligen både mer matsvinn och kostar mer än att servera enskilda rätter. Undersökningen visar att  svenska hushåll som serverar buffé planerar att handla julmat för 2362 kronor. Hushåll som däremot lagar enskilda maträtter som serveras en och en till bordet, räknar istället med att spendera 500 kronor mindre, till en kostnad på 1928 kronor.

Förutom att kostnaderna är lägre, sparar hushållen som serverar enskilda maträtter en och en till bordet även på matsvinnet. Endast var fjärde (25%) hushåll som serverar enskilda rätter uppger att de slänger julmat, jämfört med var tredje (32%) som serverar julbord i form av buffé.

– Vi måste laga efter läge. Och läget nu är kritiskt både klimatmässigt och ekonomiskt. Det är därför dags att tänka över det traditionella julbordet. Det serveras otroligt stora mängder av onödig mat och i många fall maträtter som bara några få tycker om. Istället kan man lyxa till en julig trerättersmiddag och ändå sänka sina kostnader, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.

Paul Svensson tips för en svinngod jul:

  • Planering och släng inte inköpslistan
  • Gör något nytt av resterna
  • Ge bort en matlåda i jul
  • Skippa buffén för att sänka kostnaderna
Julbord
Att skippa julbordets buffé kan minska kostnaderna. Foto: LRF

Foto: HelloFresh

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS